Напишете дума/думи за търсене

Комбинираният скрининг PAP+HPV спасява животи

Лаборатория „Геника“ извършва най-съвременните профилактични изследвания за рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка (РМШ) е второто по честота онкологично заболяване сред жените. В България 3,18 милиона жени на възраст между 15 и 55 години са изложени на риск от развитие на заболяването. Всеки ден една жена у нас умира от рак на маточната шийка, показват текущите статистически оценки.

HPV и рак на маточната шийка

Ракът на шийката на матката се развива вследствие на половопредавана инфекция с високорисков човешки папиломен вирус (HPV). 80% от жените срещат НРV през сексуално активния си живот. Всеки от нас може да бъде носител на НРV, без да има симптоми. За щастие, при повечето хора имунната система успява да елиминира инфекцията с HPV, преди вирусът да предизвика РМШ. Хроничният характер и дългото персистиране на тази инфекция е предпоставка за развитие на цервикален рак.

Профилактиката е от изключително и първостепенно значение за превенция на заболяването.

PAP тест

Историята на профилактиката на заболяването стартира в САЩ през далечната 1940 г., когато д-р Джордж Папаниколау въвежда цитологична диагностика на РМШ, общоизвестна сред жените като цитонамазка. Цитонамазката демонстрира настъпили клетъчни изменения в шийката на матката. В Европа този метод става широко използван и въведен в национална програма за скрининг на шийката на матката едва през 1988 г.

В днешни дни конвенционалната цитология е изместена от течно-базирана цитология, която се предлага от малко на брой лаборатории в страната, сред които е лаборатория „Геника“. Новият метод позволява изключителна прецизност на диагностиката, като понижава с 30% фалшиво отрицателни резултати от конвенционалната цитология. За съжаление, тази нова методика тепърва набира полулярност в България и преобладаващата част от жените у нас все още разчитат на конвенционалната цитонамазка от 1940 г. Не е никак пресилено да се твърди, че липсата на интеграция на течно-базирана цитология е първи основен проблем в профилактиката на рака на маточната шийка.

HPV ДНК тест

С развитието на ДНК технологиите превенцията на РМШ рязко се подобри, като провеждането на HPV ДНК тест успоредно с цитонамазка дава най-надеждни профилактични резултати.

ДНК анализът позволява директна детекция на генoмна HPV вирусна ДНК в проба от женския генитален тракт. Съществуват над 40 типа HPV, които се предават посредством полов контакт, като от тях 14 типа крият висок риск от развитие на РМШ.

Детекцията на вируса може да настъпи в много ранен етап заразяването и много преди детектиране на цитологични промени в цитонамазката. Това прави HPV ДНК теста единствен по рода си ранен прогностичен маркер за РМШ, като в същото време спомага за определяне на терапевтичния подход. Липсата на рутинно провеждане на HPV ДНК тест при жени над 30 г. може да се обособи като втори основен проблем в профилактиката на РМШ.

OncoHPV тест

OncoHPV тестът е единственият специализиран тест, приложим за напреднали стадии на HPV инфекция, когато установяването на HPV е невъзможно чрез HPV ДНК тест. Този тест, за разлика от предходните два, демонстрира онкогенна вирусна активност и се явява най-ранен онкопрогностичен маркер, засичайки настъпили генетични изменения, свързани с процеса на злокачествена трансформация. OncoHPV тестът идентифицира пациенти, които не само са заразени с HPV, но и са развили форма на инфекцията с потенциал за възникване на цервикални предракови или ракови лезии. Към днешна дата този тест се извършва единствено в генетична лаборатория „Геника“.

Интегрираният подход чрез провеждане на трите теста:

PAP течно-базирана цитология, HPV ДНК тест и OncoHPV тест, е ключов за успеха в борбата с РМШ.

X