Напишете дума/думи за търсене

Успелите жени на Индия

За днешната компилация от вдъхновяващи и успели жени ще направим виртуална разходка до Индия. Втората по население държава в света е дом на много представителки на нежния пол, които са достигнали до високи върхове в своите поприща. Не може да вместим всички тях на едно място, но петте, които избрахме, са достатъчно успешни, че да ни заредят с енергия и стремеж към успехи.

Киран Мазумдар-Шоу

Киран Мазумдар-Шоу е сред най-богатите индийки и редовно влиза в местни и световни класации по богатство и влияние. Освен че е милиардер, Мазумдар-Шоу оглавява класацията по богатство за индийки, които сами са изградили финансовата си мощ (т. е., без да са наследили парите си).

Историята на Киран започва през 1978-а, когато основава биофармацевтичната компания Biocon, която е сред лидерите в тази сфера в Индия.

Освен класации и редица ръководни роли сред големите успехи на бизнес дамата са нейното членство в борда на Индийското бизнес училище (Indian School Business) и членството и в борда на Масачузетския университет. Тя е и първата жена оглавявала борда на Индийския институт по мениджмънт в Бангалор (IIMB).

Най-скорошното признание за Киран дойде през юни, когато стана Световен предприемач на годината на EY.

Индра Нуйи

Друга индийка, която редовно присъства в класации за успех и влияние е Индра Нуйи. През 1994-та тя започва работа в PepsiCo, заемайки през годините редица висши ръководни позиции. През 2006-а става CEO на компанията, пост който държи 12 години, увеличавайки продажбите на PepsiCo с 80%.

Това съвсем не е единственият успех на Нуйи, която в момента е член на борда на Amazon и държи същата позиция и в Международния крикет съвет.

Най-новата роля на бизнес дамата е на съдиректор на Connecticut Economic Resource Center. Това е публично-частна организация, която си партнира с щатските органи на Кънектикът в изграждането на новата икономическа стратегия на североизточния щат.

Нуйи също е носител на множество признания, като в периода 2008-2017 ежегодно присъства в класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света. В периода 2006-2010 Fortune я нарежда на 1-о място в аналогичната си класация.

Мускан Сети

Едно от най-младите попълнения в списъка с успели индийки е покер професионалистът Мускан Сети.

Познато лице от индийското кино, нейната звезда в света на картите изгрява едва преди няколко години след участие в телевизионен турнир по покер, който изправя едни срещу други начинаещи и професионални играчи.

Образованието и началните професионални ангажименти на Сети са в света на модата. На въпросния покер турнир обаче тя завършва втора и прави първи стъпки към своето успешно развитие в играта.

Едва няколко години по-късно Мускан става първата индийка професионален покер играч. През 2018-а е удостоена с държавен орден за успехи в поприще, което е доминирано от мъже.

В момента индийката е част от професионалния отбор на PokerStars, който събира някои от най-добрите играчи в света.

Митали Раж

Митали Раж е капитанът на женския национален отбор по крикет на Индия. Тя е носител на редица рекорди като може да се похвали с най-много отбелязани точки в света сред жените в този спорт. Крикетът е на особено почит в Индия, което прави Раж звезда от висок калибър.

Освен тези си успехи Митали също така е единственият капитан на Индия, който извежда националния отбор на два финала на Световната купа.

Индийката започва да тренира още докато е на 10 години. Раж продължава да е част от националния отбор, като погледът ѝ е насочен към Световната купа, която ще се проведе през 2022.

Догодина трябва да излезе биографичен филм за Митали, като самата тя споделя, че се надява продукцията да вдъхнови повече момичета да се пробват в спорта.

Карина Капур

Говорейки за филми, сред най-успешните актриси на Индия се отличава името на Карина Капур. Тя е влизала в разнообразни роли, печелила е множество отличия за своята игра и е сред най-печелившите индийки в развлекателната индустрия.

Интересното при нея е, че цялото и семейство са актьори - родителите и сестра, както и съпругът ѝ.

Освен като актриса, Карина Капур е разпонавана в страната си и като модна икона. Има собствени линии за дрехи и козметика и е съавтор на книга за здравословно хранене. Посланик е на UNICEF с фокус върху развитието на качественото образование в Индия и увеличаване на образователните възможностите за момичетата.

Актрисата също така е сред най-предпочитаните индийски звезди за реклама, като нейното лице е представлявало десетки големи брандове.

X