Напишете дума/думи за търсене

Каква е тайната на богатите, или как се става милиардер

Най-богатите хора в света могат да си позволят всичко – да отидат, където поискат, да си купят, каквото пожелаят, и най-вече да ходят на работа, когато им е удобно.

Оказва се обаче, че в повечето случаи най-богатите всъщност решават да са първи в офиса и много от тях стават в безумно ранни часове, за да имат време за различни дейности. Някои наваксват със задачи, други спортуват, а трети отделят време за четене и медитация. Какъвто и да е изборът им, цифрите показват, че режимът им е успешен и всъщност им носи огромни финансови активи.

Според изследвания 90% от лидерите в бизнеса стават преди 6 часа, а 50% от милионерите се будят поне три часа преди реално да започне работният им ден.

Eдин от най-ранобудните е Тим Кук – главен изпълнителен директор на Apple. Общото му богатство е оценявано на 700 милиона долара. Заплатата му е три милиона плюс годишни бонуси от около 10 милиона.

Според списание Time той се буди всяка сутрин в 3,45 ч. дори и през уикендите – час, в който мнозина си лягат. Веднага след ставането Кук отделя време да отговаря на мейли, защото на ден получава около 800. След това отива на фитнес и задължително се отбива в любимото си кафене, преди да стигне рано-рано в офиса. Когато го питат как намира сили да е толкова ранобуден, той е категоричен: “Когато обичаш това, с което се занимаваш, не го възприемаш като работа. А като твоя живот.”

Цифрите показват, че стратегията му си заслужава – под негово ръководство Apple почти удвоява годишните си приходи от 108,2 милиарда долара през 2011 г. до 215,7 милиарда през 2016 г. Заради скока на пазарната оценка на компанията през август 2018 г. Кук получава личен бонус – акции на стойност около 120 милиона долара.

Горе-долу по същото време се буди и директорът на компанията NextDesk Дан Лий.

Пред Tech Insider той разкрива, че става между 3,30 и 3,45 ч., като сутрешната му програма включва да почете един час, докато пие два литра вода, две кафета и едно смути. След това задължително разхожда кучето си по половин час, отива във фитнеса до 6,15, за да може към 7,15 ч. вече да е офиса.

С 3,4 милиарда състояние, изпълнителният председател на Starbucks Хауърд Шулц би могъл да си позволи почивка.

Според Bloomberg Businessweek обаче той се буди всеки ден в 4,30 часа, за да има време да разходи трите си кучета и да тренира. Освен това Шулц задължително си приготвя сам кафето, защото има високи изисквания как точно обича да го пие. През юни тази година обаче Financial Times съобщи, че Хауърд се оттегля от поста на председател. Смята се, че причината е, че планира да се кандидатира за президент на САЩ през 2020 г.

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси е известен с чудатостите си. 

Той често ходи на работа с градския транспорт, въпреки че състоянието му се оценява на 5,3 милиарда долара. И макар да е един от най-богатите програмисти в света, рядко използва настолен компютър или лаптоп, а прави всичко през телефон. Всъщност Дорси дори няма собствено бюро в офиса си, макар че отива на работа винаги преди 7 часа. За целта се буди преди 5,00. Програмата му задължително включва 10 километра крос и 20-ина минути медитация.

С лично състояние от 5,1 милиарда долара и с над 50 хиляди служители, Ричард Брансън е легенда в света на бизнеса. Пред Business Insider той обяснява, че винаги е на крак не по-късно от 5,45 часа дори когато е на почивка. Винаги използва сутрините за добра тренировка и богата здравословна закуска.

Брансън е категоричен, че не разбира хората, които не хапват нищо сутрин, и смята, че биха постигали много повече от това, което правят, ако се подкрепят добре. Използва ранните часове и за четене и трупане на нови знания.

Бизнесменът споделя на научна конференция, част от платформата TED, че най-голямата му тайна в бизнеса е непрекъснатото желание да учи нови неща: “Още на съвсем ранна възраст осъзнах, че можеш ли да управляваш една компания, значи ще се справиш с всяка. Стига да намериш подходящите хора, да съумееш да ги вдъхновиш да работят за твоите идеи и да ги насърчиш да дадат най-доброто от себе си.

Това, което винаги ме е водило и най-вероятно ми е помагало много в бизнеса, е фактът, че съм изключително любознателен и обожавам да уча нови неща. Всеки нов бизнес е нов извор на знания за мен. Целият живот е един дълъг процес на обучение.”

Бившият директор продажби на Google и изпълнителен директор на AOL Тим Армстронг признава пред The Guardian, че не спи по много и често се буди в 5,00 или 5,15 сутрин дори без аларма. Разкрива, че използва ранните часове да тренира, да чете или просто да обмисля бизнес стратегии на спокойствие.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X