Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да се накисват ядки, бобови растения и семена преди ядене

Вегетарианците и суровоядците предпочитат накисване и покълване на семена, ядки, зърнени храни и бобови растения, защото много хранителни групи липсват в диетата им. Също така такива методи се използват от хора, които имат повишена чувствителност към определени храни. Предварителното накисване ви позволява да увеличите хранителната стойност на продукта, както и да неутрализирате токсичността на вредните компоненти, съдържащи се в него.

Факт е, че всички семена имат „химическо оръжие“, т. нар. защитен механизъм срещу човешката храносмилателна система.
Благодарение на накисването и покълването е възможно да се намали възможната вреда от токсините, съдържащи се в семената за човешкото тяло. Освен това тези процеси увеличават съдържанието на витамини в семената.

Трябва да имате предвид, че „суровите“ семена и ядки, които са пастьоризирани и стерилизирани със специални рентгенови лъчи, за да се намали рискът от разваляне на продукта от бактерии и други вредни микроорганизми, както и да се удължи срока на годност на продукта, влизат все по-често в продажба. Но след такава обработка накисването е безполезно, тъй като покълването е невъзможно.

Как правилно да накисвате и покълвате храната

1. Изсипете семена или зърнени храни в контейнер, налейте 2 пъти повече вода, добавете половин чаена лъжичка морска сол, лимонов сок или ябълков оцет (в размер на 1-2 супени лъжици на чаша семена или зърнени храни). Покрийте контейнера с кърпа и оставете да кисне.

2. Изцедете цялата течност и изплакнете семената или зърнените култури под течаща вода (докато водата се изчисти при източване). Изплакнете ги за последен път с разтвор от ябълков оцет. Семената са готови за по-нататъшно готвене.

Отнема 4 до 8 часа за накисване на семена, варива и ядки. Зърнените култури се нуждаят от 4 до 12 часа, ядките от 2 до 12 часа, а бобът отнема 7 до 48 часа, в зависимост от вида.

Семената покълват за 2-5 дни, на зърнените култури им отнема от 1 до 12 дни, фасулът и бобовите култури се нуждаят от 2-4 дни.

Суровите разсади трябва да се ядат внимателно, тъй като те все още могат да съдържат вредни микроорганизми.
Покълналите продукти могат да се използват за приготвяне на различни ястия или да се консумират сурови.

Ползите от покълналото жито 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X