Напишете дума/думи за търсене

Той е лош с теб, но ти му давай бонбонки

По правило нашата енергия е насочена към подобряване на собствения ни живот. Това е нормално. Но какво става, ако траекторията й не е насочена към това „да се чувстваме по-добре", а към това „другият да се почувства по-зле"?

С две думи, как да се научим адекватно да изразяваме негативни емоции и да защитаваме личното си пространство?

Някога руската актриса Фаина Раневская казва: „Ако даден човек ти е направил зло - ти му давай бонбони, той ще пак ще се държи зле, ти пак му давай бонбони... И така, докато това същество не развие диабет“.
Или крилата мисъл на Оскар Уайлд: „Винаги прощавайте на враговете си, за тях няма нищо по-дразнещо”. Всички фрази са епитом на пасивно-агресивна позиция.

Трябва ли да дразним неприятелите си?

Човек се нуждае от нормална агресия, за да защити своите граници. С други думи, за да живее по-добре. Ако някой е стъпил на крака ти, е напълно разумно и дори желателно да проявиш някаква агресия, за да го изместиш от този крак, нали?
Ключовият момент в този случай е силата ви да е насочена към подобряване на собствения ви живот. В цитираните по-горе постулати траекторията на енергията е насочена към зловредата на другия, а не на собственото ни добруване.
Усещате ли разликата?

Разбира се, понякога има ситуации, когато, въпреки че сме ядосани, не е разумно да изразяваме директно гнева си. Напротив, добре е да предприемем градивно поведение, задържайки гнева си, образно казано, с усмивка да подадем бонбонче на този, който ни дразни.

В живота обаче често се случват ситуации, когато е желателно не само да осъзнаете гнева, но и да го изразите по адекватен начин. В крайна сметка, какво се случва, ако някой направи нещо нередно - нещо, което ви ядосва и обижда, а вие го награждавате с бонбони за това му поведение? Това е неподходящ израз на гняв и в такива случаи вие сами, със собствените си ръце, му помагате той да засили погрешното си поведение спрямо вас.
С други думи, човекът, на когото сте дали бонбона, ще продължи да прави същото нещо, което ви ядосва и обижда. Животът ви ще се влоши още повече.

А вашият опонент също е доста вероятно да се влоши – не защото наистина ще развие диабет, а защото човекът, на когото давате „сладкиши”, няма да се досети, че това, за което му давате тези благини, е, защото се е държал лошо с вас. Трябва да му го кажете, че няма да толерирате повече това поведение и да спрете да го залъгвате с погрешни изразни средства, които прикриват гнева и обидата ви. Докато всичко това се случва, той съвсем искрено ще вярва, че лошото му поведение спрямо вас изобщо не е нещо гадно, а е чисто удоволствие.

Помнете - животът е фундаментално прост.

По-добре е да се усмихвате, когато сте в добро настроение, а не когато искате да дразните някого. Давайте бонбони на някого, който наистина ви е приятен. Когато сте ядосани, по-добре е да говорите директно и откровено за причините за гнева си, така че отсрещният поне да има шанс да разбере, че някъде е сгрешил. И най-важното е, че вашият собствен живот ще има шанс да станете по-добър.


Децата не се държат лошо, те експериментират

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X