Напишете дума/думи за търсене

4 травми, които лошите родители нанасят на детето за цял живот

Детето е малък, уязвим човек. То почти във всичко зависи от родителите и тяхното внимание. Представете си, че майката или бащата унижават наследника си, проявяват несправедливост към него, пренебрегват го?

Детето е като гъба, поема всичко добро и лошо. Превърнете живота му в поредица от постоянен стрес и манипулация и гарантирано ще получите нещастен и психично болен човек в бъдеще.
Кои са 4-те детски травми, за които родителите са виновни?

Оформяте бъдещето на детето си точно сега. Проявете хуманност и не го превръщайте в емоционално чудовище, в което може да се превърне след 15 години, благодарение на вашата безотговорност и жестокост.

1. Страх от изоставяне

Оставяйте детето само да се справя с всичко, не му помагайте, когато се сблъсква с трудности и страхове, и ще видите колко несигурно ще порасне. То трябва да почувства подкрепа зад гърба си, да знае, че мама и татко ще „разкъсат за него“ всеки дръзнал да наруши добруването му. Това не означава, че трябва да контролирате всяка негова стъпка, балансът е важен.
Дете, изоставено от родителите си, няма да се научи да се доверява на хората в зряла възраст. Убеждението, че е безполезно и недостойно за любов, ще живее в него.

2. Насилие

Трябва да си много лош човек, за да биеш или морално да унижаваш дете. С течение на времето то ще разбере, че насилието е норма и средство за комуникация.
Бийте и унижете хлапето и то ще започне да се страхува от вас. Страхът ще доведе до факта, че то започва да крие живота си от вас, което ще го накара да лъже. Ще го хванете в лъжа и ще го биете отново. Шизофренен токсичен кръг, който сами сте създали.

3. Несправедливост

Несправедливостта към едно дете е незаслужено наказание за него и незаслужена награда за друг член на семейството.
То прави определени неща и подсъзнателно очаква награда или (адекватно) наказание, в зависимост от резултата. Често се случва представата на детето за това, което трябва да бъде, не съвпада с реакцията на родителите.
Това може да се нарече фаворизиране, тоест имате любимо и необичано дете (децата го възприемат по този начин). Правилата на трябва да важат за цялото семейство.
Лишеното дете през целия си живот ще се смята за „недостойно“ и ще вярва, че целият свят е претъпкан с лицемери и лъжци. Фаворитът, напротив, ще бъде сигурен, че светът му е длъжен и ще се раздразни много, когато реалността се окаже различна.

4. Измама

Детето е лесно за манипулиране и измама. Родителят може да принуди малчугана да направи нещо, като обещае награда, но след това се престори, че не му дължи нищо.
Направете това няколко пъти и детето ще спре да ви вярва изобщо. Защо да прави това, „което го карат“, ако в крайна сметка ще бъде измамено. В този случай детето ще бъде право и вие самите сте виновни за това.

Как може да вярваш на околните, ако най-близките хора те мамят и манипулират. Несъзнаваното отношение „всички лъжат“ ще остане в него през целия му живот. И с такава „вяра” как може едно пораснало дете да изгради щастлив семеен живот?

На мама детето, дай да те завия, после ще завия и жена ти...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X