Напишете дума/думи за търсене

Може ли да съществува приятелство между мъж и жена?

Всички сме гледали филми като „Когато Хари се срещна със Сали“ или сериали като „Приятели“, които представят приятелството между мъж и жена като нещо почти невъзможно, но всъщност е елегантен преходен период към връзка.
Но реалността не е филм или телевизионен сериал и в днешно време в много сфери от живота ние, мъжете и жените, си взаимодействаме помежду си при едни и същи условия, поради което платоничните отношения между двата пола се наблюдават всеки ден.


За много хора е почти невъзможно мъжът и жената да бъдат приятели поради психологическите различия, които съществуват между двамата, и поради сексуалното влечение, което се счита за несъвместимо с приятелството.

От друга страна, мнозина са успели да бъдат приятели с хора от противоположния пол и са категорични, че това са по-солидни и трайни приятелства, като се има предвид, че всеки човек носи най-доброто от себе си и разликите са градивни.

Изследвания върху приятелството между мъже и жени

Вечната дилема дали е възможно приятелството между мъж и жена е анализирана от няколко учени от Университета на Уисконсин-О Клер в САЩ, за да разберат каква истина се съдържа в тази дилема.
Проучването включвало 88 двойки студенти, задавайки им поредица от въпроси, както насаме, така и в присъствието на другия човек. Въпросите се отнасяли към романтичните чувства, които изпитват или биха могли да изпитват към приятеля, с когото се явили на изследването.

Получените отговори били класифицирани в три категории: липса на привличане, умерено привличане и екстремно привличане,
като също се прави разлика между привличане, възхищение и желание.

За по-широк поглед, била взета предвид и пълната история на взаимодействието на всеки участник с хора от противоположния пол, обстоятелствата, при които приятелите са се срещали (работа, училище, общи приятели и т.н.), колко дълго е приятелството беше продължило, емоциите и прочее.

Резултатите от изследването за приятелството между мъжете и жените
Най-изненадващата част от резултатите, получени от проучването, е, че възприятието за връзката се променя много в зависимост от пола. С други думи, мъжете и жените преценяват отношенията, които имат с другите, въз основа на много различни параметри.
Според изследването мъжете изпитват много по-голямо влечение към приятелките си и по-често смятат, че приятелките им са привлечени от тях.

От друга страна, жените обикновено се намират в противоположния край на спектъра като мъжете, с които са приятели. Жените изпитват малко или никакво привличане към своите приятели мъже и предполагат, че тази липса на привличане е взаимна.

Източникът на нашия начин на мислене за приятелство
Ема Ренолд, социолог от университета в Кардиф и автор на „Момичета, момчета и младежки сексуалности“, провежда проучване, за да установи мотивацията на децата и юношите в ежедневното им поведение.

Общата идея е, че ако имате приятел или приятелка, печелите. Културата на запознанства е толкова широко разпространена, че тийнейджърите изглеждат задължени да търсят партньор във все по-млади възрасти, когато наистина откриват собствената си сексуалност.

Тийнейджърите също до голяма степен са повлияни от техния кръг от приятели и съученици, където наличието на гадже или приятелка се счита за знак за статут и популярност. Липсата на партньор понякога може да породи социална стигма и известна маргинализация. В действителност това не е така.
Защото има голямо влияние от средствата за масова комуникация и непрекъснато бомбардиране с реклами. По-скоро поведението, свързано с това партньорът да служи за засилване на имиджа ни пред другите, като по този начин ни дава образ на сила.

Въпреки това е от съществено значение да изпитваме приятелство с хора от противоположния пол точно както ние изпитваме и приемаме това от нашия пол по здравословен и искрен начин.

Важно е да се радваме на приятелите си и на всички хубави моменти, които прекарваме с тях, като наистина оценяваме всичко, което всеки един от тях носи в живота ни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X