Напишете дума/думи за търсене

Лорд Байрон - ексцентричният романтик

Тези, които са се вглеждали по-внимателно в живота на лорд Байрон, често го описват като първата „попзвезда” в историята. Той е бил харизматична фигуране само заради поезията му, но и заради начина му на живот.

Лорд Байрон въплътява типичния романтичен характер. Той е „ужасното дете” на XIX век. Хедонист, предизвикателен към социалните привички, смел, ексцентричен и преди всичко един от най-изявените поети в историята. Малко фигури са въплътили толкова добре тази връзка между трагично и героично, факт, който го е превърнал в истинска легенда.

Преди около десет години световното културно наследство се сдоби с малко съкровище, свързано с Джордж Гордън Байрон. Личните му дневници бяха публикувани, благодарение на които успяхме да го опознаем по-добре. Тези лични бележки ни предлагат много разкриваща информация за него.
На тези страници, пълни с личните му писания, открихме млад мъж, който няма нищо общо с онзи образ на Казанова, който е известен със своите любовни афери.
От страниците на дневника му откриваме, че той наистина е обичал полусестра си. Всички романси, които му приписват с Шели или Полидори, никога не са били верни.

Той е притежавал възхитителна артистична чувствителност.
Въпреки че е по-скоро възприеман като наистина цинична, нагла и дори противоречива личност. Байрон обаче е човек, който се описва като обикновен наблюдател на света. На свят, който е твърде скучен (според него), но в който той живее живот с абсолютна страст.
Въпреки че твърди, че не е политически ангажиран, той оставя живота си в Англия, за да отиде да се бори за гръцката независимост, ставайки революционер.

Дълбочината на дневниците му и истинската му личност помагат да надхвърлим класическия образ на Байрон, облечен като пират, привличащ жени като магнит и любител на скандала и приключенията.

Британският критик и писател Антъни Бърджис е категоричен, че светът все още дължи много на лорд Байрон. Човек трябва да надхвърли легендата, за да разбере въздействието на работата си и по този начин да разкрие човека зад маската.


Бащата на Байрон е известен капитан, известен като Лудия Джак. Бил е скандален с лошата си репутация и най-вече със склонността си да пропилява съдбата си. Това се случва, когато се жени за лейди Катрин Гордън, шотландска наследница. След раждането на Джордж Гордън Байрон в Шотландия през 1788 г. майката и синът нямали друг избор, освен да живеят в скромни квартири в Абърдийн.

Малкият Джордж се ражда с деформация в десния крак, която „произвежда” класическото накуцване, с което е известен.
На 10-годишна възраст той и късметът на майка му започнал да се подобрява. Той е наследил титлата и всичко, което върви в комплект с нея, от големия си чичо Уилям, петият барон на рода Байрън.
От този момент нататък животът му се обръща на 180 градуса. Той отива в Хароу - едно от най-престижните училища в Англия. През 1803 г. се влюбва в една от братовчедките си - Мери Чауърт, по-голямо момиче от него, което вече е сгодено.

Отхвърлянето му от нея и идеята за непостижима любов вдъхновяват първите му стихове, които по-късно ще продължат да узряват през всяко романтично преживяване и приключение.

Университетският живот и раждането на легендата
През 1805 г. лорд Байрон постъпва в Тринити Колидж в Кеймбридж. Не след дълго той се превръща в един от най-ярките, но най-екстравагантни студенти. Поезията му започва да добива известност сред академичната и студентската общност. Поведението му също. Причудливите му дрехи привличат вниманието към него, както и неговият домашен любимец - маймуна, която ходи навсякъде с него.

Учи се на бокс, фехтовка, създава страхотни приятелства и накрая напуска следването си, след като се влюбва в проститутка. Той живее известно време в Пикадили, след което се връща в дома на майка си и решава да се посвети на писането на поезия. Първата му публикувана творба е „Часове на безделие“ през 1807 г. Тази работа му носи доста неочаквано признание.

През 1809 г. Байрон заема място в Камарата на лордовете. От тази отговорна позиция той очевидно се възползва и впоследствие тръгва на голямо световно турне с негов приятел. Те отиват в Лисабон, прекосяват Испания и по-късно прекарват няколко месеца в Малта и Гърция.
Това приключение завършва в Константинопол (сега Истанбул). Това вълнуващо пътешествие вдъхновява Байрон силно.

При завръщането си у дома от това дълго пътуване младият Байрън заварва две важни събития. Първото е смъртта на майка му. Второто е, че книгата му „Поклонението на Чайлд Харолд“ е толкова успешна, че той изведнъж става най-известната фигура в Англия.

Любов и приятелство
През лятото на 1813 г. много хора били наясно с връзката на Байрон с полусестра му Августа Лий. Тя е дъщеря от първия брак на баща му и човекът, който той неотменимо обича през целия си живот. Нямало значение, че е омъжена: връзката между двамата била общоизвестна.
Това бреме на съвестта му се появява в няколко от неговите творби като „Giaour“ (1813), „Булката от Абидос“ (1813), „Корсар“ (1814) и „ Лара“ (1814). За да прекъсне тази връзка веднъж завинаги, той решава да се ожени за Анабела Милбанк. От този брак се ражда дъщеря му Августа Ада, която по-късно става известната програмистка и математик Ада Лавлейс.

Този брак е краткотраен и е почти обречен на провал почти от самото начало. Слуховете за връзката на лорд Байрън с полусестра му не спират да го преследват. След добре договорена раздяла той решава да напусне Англия и да се установи в Женева, близо до приятеля си Пърси Биш Шели и Мери Годуин (по-късно Мери Шели). През тези месеци се появява интензивно литературно и поетично сътрудничество, което без съмнение повлиява дълбоко на тези трима велики автори.

"Дон Жуан" и независимостта на Гърция
След като напуска Швейцария, лорд Байрон предприема нови пътувания из цяла Италия. Той се възползва от това пътуване, продължило от 1817 до 1821 г., за да напише най-голямото си стихотворение „Дон Жуан“ - сатира в пикарески стил.
В него той разкрива други аспекти на своя характер и личност, малко известни до момента: сатиричното му остроумие. Това е дръзка, комична и често нагла работа, в която той оставя класическия образ на въпросния съблазнител.

През 1822 г. Байрон получава може би най-ужасните удари в живота си. Първо, дъщеря му Алегра, която е на пет години, загива трагично. Три месеца по-късно, по време на разходка с лодка приятелят му Шели умира, когато малката му шхуна потъва. По ирония на съдбата шхуната се нарича „Дон Жуан”.

Борба за Гърция
Една година след тези загуби лорд Байрон е назначен в Лондонския комитет за независимостта на Гърция. Компания, в която не се поколеба да се присъедини, за да се бори за земя, която обича.
Не се страхува да се сражава и сякаш е грък, той тръгва със същата страст и гордост да освободи Гърция от Османската империя. Той е приет като герой.

Хората казват, че той самият е предсказал собствената си смърт месеци по-рано на 36-годишна възраст. По време на подготовката на нападение на турската крепост в Коринтския залив с четниците си той се разболява. Говорело се за малария, а също и за епилептичен припадък. Биографите обаче посочват, че основната причина за смъртта му е лошото медицинско лечение за ужасното му кървене и последващия сепсис.

Типичният романтичен герой умира, но не без да изпълни последното си желание. Сърцето му остава в Гърция. Тялото му обаче е изпратено обратно в Англия, запазено в бъчва с ракия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X