Напишете дума/думи за търсене

Подсъзнателни съобщения в музиката: мит или реалност?

Въпросът за подсъзнателните послания в музиката започва да придобива значение в началото на 70-те години на миналия век. Няколко религиозни движения уверяваха обществото, че подсъзнателните послания са в състояние да влияят несъзнателно на хората и да променят поведението им.

Въпросът дали в музиката може да има подсъзнателни послания винаги е бил обгърнат от противоречия. За някои това е просто мит. За други обаче това е маловажен анекдот. Други дори вярват, че смятат, че тези послания наистина са способни да променят поведението на хората и да повлияят на техните ценности.

Все още няма окончателно заключение относно подсъзнателните послания в музиката или в изображенията. Наличните данни са противоречиви и недостатъчни. Повечето изследователи обаче са изкривили реалната им ефективност.
Понякога хората обвиняват подсъзнателните послания в музиката за подбуждане към насилие, практикуване на сатанизъм или употреба на наркотици. Може ли нещо от това да е наистина вярно?

Малко история
Подсъзнателните съобщения са предназначени да преминават в рамките на нормалното възприятие. С други думи, хората не могат да ги възприемат съзнателно, така че уж ги приемат, без да го осъзнават.
Хората говорят за този тип съобщения още преди хиляда години. Аристотел твърди, че импулсите могат да преминават незабелязано, когато хората са будни, но след това се появяват силно, когато спят. По същия начин Мишел дьо Монтен и по-късно Зигмунд Фройд също говорят за тези видове несъзнателни преживявания.

Напредъкът в технологиите обаче позволи наистина да се изпробват някои неща. В ХХ век този тип комуникация всъщност вече беше възможна.
През 1957 г. учени провеждат известен експеримент с подсъзнателни послания в изображения. Почти десетилетие по-късно „Бийтълс“ накараха всички да говорят за подсъзнателни послания в музиката.

Подсъзнателни послания в музиката
Подсъзнателните съобщения в песните или „backmasking“ се вмъкват чрез специална техника на запис. Backmasking е процесът на обръщане на аудиосигнал и поставянето му в нещо, предназначено за възпроизвеждане напред. Когато се възпроизвежда нормално, съобщението ще звучи като глупост, но когато песента се пусне в обратна посока, оригиналното съобщение може да бъде чуто. Някои от първите случаи на обърнат звук са резултат от експериментите на „Бийтълс“ по време на записа на албума „Револвер“. Оттогава съобщенията с обратна маска се появяват във всички видове музика със съобщения, вариращи от хумористични до сатанински.

Два основни фактора доведоха до подсъзнателни послания в музиката. Първият идва от „конкретната музика“ във Франция. Този жанр използва саунд от електронен инструмент и звуци от околната среда и ги комбинира в звукозаписното студио.


Вторият фактор беше използването на записваща се лента за запис и запазване на оригиналните изпълнения на музиканти. Това позволи на монтажистите да комбинират, изрязват, записват и поставят фрагменти от оригиналния запис.

Бийтълс, и по-специално Джон Ленън, провеждат различни експерименти с „конкретна музика“. Така те започнаха изцяло нова глава от историята.
„Револвер” - седмият албум на Бийтълс, включва подсъзнателни послания. За първи път има песен, в която думите били записани на обратно. Песента „Rain“ излиза през 1966 г. Групата искала да експериментира и да издаде някои нови звуци, а подсъзнателните послания били чудесен начин да го направят. От този момент нататък много артисти правят същото. Следователно подсъзнателните послания в музиката стават все по-чести.

Въпроси, които продължават
Предсказуемо няколко религиозни движения започнаха да проповядват срещу подсъзнателните послания. В резултат на това градските легенди за тях също добиват сила. Много хора слушат ленти на обратно и откриват скрити значения, но по-голямата част от твърденията им били просто диви предположения.

Религиозните хора обвинили различни рок групи, че примамват младите да се покланят на дявола, да извършват престъпления и да се дрогират. Дебатът продължава да бушува, докато през 1985 г. психолозите Джон Р. Воки и Дж. Дон Рийд не провеждат експеримент. Те записват псалм от Библията и наблюдават реакциите на слушателите.

Тези изследователи стигнали до извода, че подсъзнателните послания в музиката нямат никакъв ефект. През 1996 г. C. Трапери провежда 23 експеримента, които в основата си дават същите заключения. Въпреки това Йохан В. Кареманса, Волфганг Стробеб и Джаспър Коледа - учени от университета Утрехт, провеждат нов експеримент през 2006 г. Те стигнали до заключението, че очевидно тези съобщения променят поведението на хората. Дебатът продължава!

Неподходящите думи влияят на тялото

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X