Напишете дума/думи за търсене

Какво ни казват тайните послания в песните

Някога предполагали ли сте, че в любимите ви песни може да се крият тайни послания? При това независимо от музикалния жанр и независимо дали песните са на български или чужди изпълнители.

Интернет потребители твърдят, че много песни крият тайни послания, при това от хитове на “Бийтълс” до... Мария Илиева. YouTube, Vbox7, форуми, социални мрежи и всякакви български и чужди сайтове се пълнят с коментари за това, че в песните понякога има съобщения, записани отзад напред, които целят да влияят върху мисленето и настроенията ни или пък просто да ни разкрият някаква тайна. Това, разбира се, са само догадки за причините в песните да се крият тайни послания. Не можем да сложим етикет с каква цел наистина се използват, но едно е сигурно - щом някой ги е скрил в песните, значи иска да ни каже нещо с тях...

Тайните послания в песните са под формата на текст, който е записан отзад напред в парчето. Това не може да се чуе с просто ухо обаче, а ни е нужна произволна програма за обработка на музика, с която да върнем песента наобратно. Такава можем да изтеглим от интернет. Понякога освен да обърнем песента, трябва и да забавим темпото , за да чуем закодираните съобщения. В някои песни наистина можем да чуем думи, цели фрази или изречения с ясен смисъл. “Причината да са записани наобратно в песента е, че така ще ги възприеме нашето подсъзнание, което е далеч по-ефективно, отколкото ако са насочени към съзнанието ни. Това е така, защото съзнанието е лесно за управление от нас и ако то улови някое послание, лесно може да го отхвърли и забрави. При подсъзнанието нещата стоят по различен начин и нещата, които чуваме или виждаме чрез него, остават в дълготрайната ни памет, без да осъзнаваме това", гласят обясненията във форумите.

През 1990 година музикантите от хеви метъл бандата “Джудас Прийст” са подведени под съдебна отговорност за използването на скрити послания в песните си, които довели до самоубийството на двама техни фенове. Според обвинението в песента на Джудас “Better by You, Better Than Me” (“По-добре ти, отколкото аз”)са били кодирани скрити призиви, които са подтикнали двете момчета към самоубийство. Когато песента се обърне наобратно, се чуват посланията “Нека бъдем мъртви”, “Опитай самоубийство” и “Направи го”. Съдията по делото Джери Кар Уайтхед постановява, че подсъзнателните съобщения не са форма на словото и не попадат в текстовете на нито един закон, затова не може да сложи присъда и така групата е оправдана, но е задължена да плати глоба от 40 хиляди долара. Прокурорите по делото твърдят, че независимо от резултата, тайните послания в тази песен са неоспорим факт.

Някои от най-известните тайни послания в песните са на легендарните “Бийтълс”.

Стотици фенове твърдят, че в множество техни песни, обърнати отзад-напред се крие тайната за “смъртта” на Пол Макартни през ноември 1966 г. и неговата замяна с поразително приличащия на него Уилям Кембъл. “Paul is dead and I miss him” (Пол е мъртъв и ми липсва) са едни от думите, които се чуват във втория план на много техни парчета, твърдят верни фенове в мрежата. Едно от парчетата на Пинк Флойд пък крие думите “Congratulations, you have just discovered the secret message! Please send your answer to old Pink”. (Поздравления, вие току - що открихте тайното съобщение. Моля, изпратете отговора си на стария Пинк). Именно това послание дава заявка на феновете все повече да се замислят върху използването на скрити послания от любимите им изпълнители. В Уикипедия дори можем да открием цял списък на песните, които носят скрити послания. Сред тях се нареждат 102 парчета на известни и не дотам изпълнители, сред които Бритни Спиърс, Бионсе, Еминем, Роджър Уотърс и “Кис”.

Тайните послания на българска територия не са толкова известни, но за сметка на това не отстъпват на чуждите. Едни от най-странните неща, които можем да чуем, се крият в песните на Мария Илиева. “Нищо” е втората нейна песен, излязла на музикалната сцена през 2001 г. Обръщайки я обратно ясно можем да чуем как тя неколкократно повтаря думите “Плачи, мълчи”. Друга нейна песен от 2002 г. със заглавието “Стерео стая” доста може да ни стресне, ако решим да я обърнем обратно. “Ти не сънуваш, на смърт” са думите, на които се натъкваме в обърнатата песен. Дали това може да е просто случайност? Решихме да потърсим Мария Илиева и да я попитаме защо се натъкваме на такова послание в нейна песен и с каква цел изобщо са създадени тайните послания в песните.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X