Напишете дума/думи за търсене

Странни и забавни факти за Свети Валентин

Милиони хора празнуват Свети Валентин на 14 февруари всяка година. Но колко всъщност знаете за този празник?

1. Свети Валентин започва като форма на бунт

Най-популярната теория за произхода на Свети Валентин е, че император Клавдий II не е искал римските мъже да се женят по време на война. Те са имали забрана и легендата казва, че Свети Валентин им е помагал да се оженят тайно за любимите си.

2. Подписването на вашите съобщения с целувка не е нищо ново

Въвеждането на дълга редица целувки (ххххх) в края на съобщението е нещо, което много от нас правят и считат, че е съвременен символ. Това обаче далеч не е вярно. Някои смятат, че сладкият символ „х“ е станал синоним на целувката още в Средновековието, когато с „х“ са били подпечатвани писмата до любимите.

3. Валентинките може да са и на кофти късмет

Макар днес картичката, наречена валентинка, да се възприема като приятен символ на размяната на обич, във Викторианската ера тя се е считала за лоша поличба.

4. Жените са били раздавани в лотария

В Римската империя мъжете са теглили имената на жените под формата на лотария. Което женско име изтеглиш от купата, това ще е твоята любовница през следващата година. Много романтично, нали?

5. Почти три четвърти от мъжете ще купят цветя на Свети Валентин

Макар че не е изненадващо, че повече мъже купуват цветя на Свети Валентин, отколкото жени, може да ви шокира да научите колко много мъже отиват за букет на този ден. Около 73% от тях ще купят цветя в големия ден. Е, ако вашият не е сред тях, не му се сърдете. Купете си вино и полейте другия празник.

6. Червените рози са свързани с любовта още от Древен Рим

Всички знаем, че червената роза е обичайна покупка по времето на Свети Валентин, но защо? Розите, и по-специално червените рози, са се превърнали в символ на любовта и следователно са силно свързани с този ден. Произходът на традицията се простира още в древния Рим, когато червената роза е била любимото цвете на Венера: богинята на любовта.

7. Изписване на името на ръкава

В Средновековието е било традиция да изписваш името на любимия си на ръкава и да носиш тази дреха поне седмица след празника. Явно не са тачили особено прането...

8. Жулиета все още получава любовни писма, изпратени до нея на Свети Валентин

Всяка година в град Верона в Италия, където се намира къщата на прочутата шекспирова Жулиета, се получават около 1000 писма, адресирани до нея. Не е зле за някого, който е мъртъв от стотици години.

9. Хенри VIII решава кога трябва да се празнува Свети Валентин

Женен за общо шест жени през целия си живот, Хенри VIII е сериозен фен на нежната половина от човечеството и вероятно доста голям романтик. Още през 1537 г. крал Хенри VIII обявява с Кралската харта, че Свети Валентин ще бъде официален празник и избира 14 февруари за официален ден на честването.

10. Да живее шоколадът!

36 милиона кутии с шоколадови бонбони се продават на този ден. Нищо чудно, щом и любовта позволява яденето на шоколад. А пък и знаете, че Казанова дори си е хапвал добри количества шоколад, защото го е карал да се чувства по-мъжествен.

Забавни факти за тестисите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X