Напишете дума/думи за търсене

Последиците от алкохолните бели петна

Хората, засегнати от алкохолни бели петна, често се събуждат на странни места, без да си спомнят как са стигнали там. В резултат на това някои хора под въздействието на този синдром дори извършват престъпни действия като убийство.

Индуцираните от алкохола затъмнения се причиняват от остра интоксикация в резултат на консумация на алкохол. Това е един вид амнезия, която засяга паметта на събитията, настъпили по време на въздействието на алкохол.

При този синдром засегнатите лица могат да се държат по определени характерни начини. Те могат да включват шофиране на дълги разстояния, без да са наясно с това, или да водят привидно нормални разговори на партита, които по-късно да не успяват да възстановят.

Видове затъмнения
Затъмнението може да бъде пълно или частично (фрагментарно или отслабено). Когато човек има пълно затъмнение, той се е „снабдил” с пълна амнезия по отношение на някои значими събития, които иначе би запомнил. Това, което най-много характеризира този тип затъмнение, е, че загубата на памет е постоянна и не може да бъде възстановена при никакви обстоятелства.

Фрагментарни затъмнения изглежда се случват по-често. При този тип амнезия, предизвикана от алкохол, има по-голяма вероятност човек да си спомни поне част от случилото се, когато е бил в нетрезво състояние.

Епидемиология
Синдромът на алкохолните затъмнения е често срещан, особено при хора, които се отдават на честа и голяма консумация на спиртни напитки.
Този фактор е най-тясно свързан с причините за затъмнението. Експертите са категорични, че всеки, който пие твърде много и твърде бързо, може да изпита затъмнение.

Рискови фактори
• Пиене на алкохол (обикновено бързо).
• Пиене на гладно.
• Пиене на прекалено голямо количество алкохол, различен от бира.

Разбира се, не всички хора, които пият бързо и прекомерно, страдат от тези видове епизоди на амнезия.


Патофизиология на алкохолно индуцирани затъмнения
Белите петна са резултат от алкохолно нарушение на формирането на паметта, което включва следните процеси:

• Кодиране, първоначален запис и интерпретация на стимули.
• Съхранение, консолидиране и поддържане на кодирани стимули.
• Търсенето и извличането на съхранени стимули.

Алкохолът има най-голямо въздействие върху първия процес на памет, кодирането. Ефектът на алкохола върху него може да наруши начина, по който мозъкът обработва контекста в епизодичното формиране на паметта.

Епизодичната памет се занимава с контекста на спомените. Ако епизодът е кодиран с дефектен контекст, както може да се случи при алкохолно затъмнение, извличането на спомени, свързани с епизодична памет, може да бъде особено трудно или дори невъзможно в случай на пълно затъмнение.

Терапевтични последици от алкохолно-индуцираните затъмнения
Белите петна не са запазена марка само за тези, които злоупотребяват с алкохол. Затъмнението обаче е индикация за прекомерна консумация на алкохол. Голяма част от алкохолиците изпитват затъмнения по време на ранната фаза на пристрастяване.
Освен това хроничните затъмнения могат да бъдат ясен признак на алкохолизъм.

7 индикатора, че може да се срещате с алкохолик

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X