Напишете дума/думи за търсене

Домашни средства против миризливи подмишници

Когато е горещо, ако тренирате или дрехите ви са прекалено тесни, тогава е много по-вероятно да се изпотите. В допълнение към дискомфорта от влагата по тялото и петната по дрехите ви, миризмата на пот може да бъде най-лошото неудобство сред всички останали.

За да спрете зловонието, което произвежда тази област на тялото ви, трябва да контролирате развитието на бактерии, които издават точно тази миризма. Ако не искате да използвате дезодоранти или антиперспиранти, пълни с химикали или вещества, които могат да раздразнят кожата, тогава ви препоръчваме следните домашни средства.

1. Антибактериален сапун

Много е важно да поддържате добра хигиена в тази област и измиването на подмишниците с антибактериален сапун няколко пъти на ден определено може да помогне. Не препоръчваме парфюмирани сапуни, защото те могат да имат същия ефект като дезодорантите.
Друг добър вариант е неутралният сапун. Въпреки това, не забравяйте да изсушите добре областта на подмишниците, за да избегнете миризма.
Ако търсите естествени възможности, купете сапун, направен от козе мляко и бадеми, или от невен и лавандула.

2. Кислородна вода
Водородният прекис е толкова полезен, че всеки трябва да има бутилка от него у дома. Освен че е средство за първа помощ при всякакви порязвания или рани, полезно е и ако искате да се борите с миризливите мишници и миризмата на краката.
Също така може да премахне петната, причинени от дезодоранти или пот. Накиснете памук в кислородна вода и го нанесете върху подмишниците си след душ.

3. Маруля
Съществува популярна градска легенда, че този зеленчук може да помогне при миризливи подмишници, но няма научни доказателства, които да подкрепят твърдението.
Ако обаче сте любопитни и искате да опитате, следвайте тези инструкции:

• Измийте два листа маруля и след това поставете по един под всяка мишница, след като сте се изкъпали и изсушите мястото.
• Оставете ги да действат, докато листата достигнат стайна температура. Не изплаквайте.

4. Оцет
Тъй като миризмите, идващи от областта на подмишниците, са причинени от натрупване на бактерии, имате нужда от нещо, за да премахнете този проблем. Един ефективен начин е с оцет. За да не ви притеснява характерната му миризма обаче, използвайте го само през нощта.

Какво трябва да направите?
• Нанесете малко оцет върху мястото с помощта на чиста памучна кърпа.
• Сутринта изплакнете добре подмишниците си и измийте с антибактериален сапун.

5. Лимон
В допълнение към изсветляването на кожата под мишниците, киселината, съдържаща се в този цитрусов плод, намалява миризмите, като елиминира бактериите.

Указания
• Разрежете лимон наполовина и разтрийте всяка половина под мишниците. Изчакайте 15 минути, преди да изплакнете обилно с топла вода.
• Ако започне да ви пари, това може да се дължи на някакво дразнене в областта или врастнали косъмчета. Изплакнете незабавно, ако това се случи.
• Повтаряйте тази процедура всяка вечер. Не забравяйте обаче, че лимоновият сок може да оцвети кожата, когато влезе в контакт със слънцето.


6. Картофени филийки
Резените картофи могат да се използват за намаляване на миризмата, причинена от свръхрастежа на бактерии. Те трябва да са доста сочни, за да бъдат ефективни.

Какво трябва да направите?
• Всичко, което трябва да направите, е да нарежете картоф на средно големи филийки (с дебелина около 1/2 инча) и да ги поставите под мишниците си.
• Оставете ги да действат 20 минути или докато филийките изсъхнат.

7. Сода за хляб
Това е един от най-добрите ви приятели по отношение на здравето и красотата. Содата за хляб помага за неутрализирането на миризмите и е чудесен антиперспирант. Може да я използвате вместо талк.

Указания
• След като сте напълно изсъхнали след душ, нанесете малко сода бикарбонат в областта на подмишниците и я оставете да действа цяла нощ.
• На сутринта изплакнете с топла вода и измийте с антибактериален сапун.
• Може също така да направите паста, като я разбъркате с малко вода. Нанесете и изплакнете с топла вода след 20 минути.

8. Царевично нишесте
Тази съставка има подобни свойства на содата за хляб и може да бъде още по-ефективна при абсорбирането на изпотяване.

Какво трябва да направите?
• Смесете царевично нишесте и сода за хляб в равни количества и нанасяйте върху областта на подмишниците всяка вечер.
• Оставете я да действа до сутринта.

9. Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво е добре известно със своите антибактериални и противогъбични свойства. Когато го комбинирате с етерично масло от лавандула (равни части), вие не само премахвате всякакви лоши миризми в района, но получавате приятен и естествен парфюм, който ще издържи цял ден.
Опитайте се да го използвате всяка сутрин и след като се изкъпете.

10. Алое вера
Това е изпитано лекарство за хора, които са склонни да се потят много през цялата година, особено когато навън е горещо. Има антибактериални и избелващи свойства.

Какво трябва да направите?
• Разрежете лист от растението и нанесете гела върху подмишниците.
• Оставете го да действа няколко минути и не изплаквайте. Веднага ще се почувствате по-свежи.

11. Градински чай
Използването на етерично масло от градински чай е друг чудесен начин за борба с прекомерното изпотяване.

Какво трябва да направите?
• Нанесете етеричното масло с памук след баня и го оставете да изсъхне.

Вижте още: От тези храни потта мирише лошо

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X