Напишете дума/думи за търсене

Фротюризъм и други сексуални фиксации и парафилии

Сексуалните фиксации са определени сексуални ориентации към необичайни предмети или неортодоксални ситуации. Основната им характеристика е, че фантазиите се повтарят и те са доста интензивни. Включват сексуални импулси или поведения, които обикновено са насочени към нечовешки обекти, болка или унижение на себе си, партньор или несъгласни лица, включително деца.

Откъде идва думата парафилия?

Коренът „para-“ означава „освен“, а „-филия“ означава „любов“. И двете думи идват от гръцки. С две думи, парафилиите са „на ръба на любовта“. Този термин обхваща всичко, което се отклонява от това, което е общоизвестно или установено като „нормално“.

Напредъкът в диагностичните ръководства направи възможно разграничаването между парафилия и парафилни разстройства.
Следователно парафилното разстройство е вълнуващо, но също така причинява дискомфорт, било поради лични предразсъдъци или риск от увреждане на другите.

Парафилията е интензивният и постоянен сексуален интерес към нещо, което е извън нормалните социални канони, нещо нетипично, но не причинява дискомфорт или вреда.

Точно както може да има фобии (страх от) за почти всичко, има и филии (любов към), насочени към същите неща. Някои източници сочат, че има около 550 вида парафилии. Привличане към животни (зоофилия), привличане към мъртвите (некрофилия) и сексуална възбуда с изпражнения (копрофилия) са сред тях.

„Има много тънка граница между удоволствие и болка. Те са две страни на една и съща монета, едната не съществува без другата. "

-Е.Л. Джеймс-

Най-често срещаните парафилии

Воайорството е една от най-често срещаните сексуални фиксации. Това е вълнението, получено от гледането на човек, без негово знание, който е гол или прави секс. Ексхибиционизмът е друга често срещана филия. Това е сексуално въодушевление, което се случва само чрез показване на гениталиите на нищо неподозиращ човек.
Фротюризмът е друга често срещана сексуална фиксация. Това е чувството на вълнение, когато търкате гениталиите си в друг човек без негово съгласие. Мазохизмът и сексуалният садизъм са част от него, които са свързани с намирането на удоволствие в болката и страданието на себе си или на другиго. Освен това фетишизмът може да бъде една от най-често познатите парафилии. Това е вълнението към неживите предмети или части на тялото, различни от гениталиите – стъпала например.

Снимки: Daria Shevtsova и Deon Black, Pexels
Снимки: Daria Shevtsova и Deon Black, Pexels

Имайте предвид, че парафилите не причиняват вреда на себе си или на другите, те не създават дискомфорт и не надхвърлят границите на съгласие между тези, които ги практикуват, за разлика от парафилните разстройства.

Любопитства относно сексуалните фиксации
Парафилиите обикновено започват през юношеството, когато се случват първите сексуални срещи и хората започват да откриват телата си и това, което ги вълнува. Въпреки че 85% се срещат при мъжете, те се случват и при жените, особено сексуалната фиксация върху мазохизма, най-често срещаната в женския пол.

Знанието на малко повече за парафилиите ще ви помогне да разберете, че хората могат да бъдат развълнувани от едно или друго нещо. Зависи от тяхната история, знания, какво са преживели и понякога без дори да знаят, защо намират удоволствие и вълнение в определени неща.
Трябва да сте наясно, че всичко, което не влошава състоянието на партньора или му причинява болка, е справедливо в тази игра.
По този начин трябва да може да намирате удоволствие във всичко, което ви заобикаля, стига да зачитате границите на другите.

Няма нищо категорично написано за вашата собствена сексуалност и може да откриете нови форми на удоволствие, ако се освободите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X