Напишете дума/думи за търсене

Тази легенда разкрива кое е разковничето на живота

Има една източна притча, която разказва за мъж, който преди много години овдовял и трябвало сам да се грижи за двете си дъщери.
Момичетата били много любопитни, умни и нетърпеливи за знания. Те постоянно затрупвали баща си с въпроси, за да задоволят глада си за учене. Понякога той им отговарял разумно, друг път се мъчил да намери подходящ отговор за своите деца.

Тъй като бил наясно, че не може да замести истински учител, ги изпратил да живеят и да се учат от мъдрец, който живеел на върха на хълм. Той отговарял на всички въпроси, които момичетата му задавали, без дори да се колебае.

Двете сестри обаче решили да поставят капан на мъдреца, за да измерят обятността на неговата мъдрост. Една вечер решили да му зададат въпрос, на който нямало да може да отговори.

- Как може да измамим мъдреца? Какъв въпрос може да му зададем, на който той няма да може да отговори? - попитала по-малката сестра.
- Чакай ме тук, ще ти покажа – отговорила по-голямата и отишла в близката гора.

След час се върнала с нещо, скрито в дланта й.

- Какво криеш там? - попитало по-малкото момиче.

Голямата сестра отворила ръката си и оттам се показала една изумителна синя пеперуда.

- Толкова е красива! Какво ще правиш с нея?
- Това ще бъде нашият инструмент, с помощта на който ще зададем подвеждащ въпрос на мъдреца. Ще го попитаме в коя ръка държа тази пеперуда и дали е жива или мъртва. Ако той отговори, че е жива, ще стисна ръката си и ще я убия. Ако той каже, че е мъртва, ще я пусна да литне. Така че каквото и да отговори, отговорът му винаги ще бъде неправилен.

Приемайки предложението на по-голямата си сестра, двете момичета отишли при стареца.
- О, мъдри. Бихте ли ни казали дали пеперудата, която е в ръката ми, е жива или мъртва? - попитала по-голямата сестра.
Мъдрецът със закачлива усмивка отговорил: „Това зависи от теб, тя е в твоите ръце“.

С тези думи той ги научил, че настоящето и бъдещето ни са единствено в нашите ръце. Никога не трябва да обвиняваме някой друг, когато нещо се обърка в живота ни. Ако загубим нещо или ако го открием, ние сме единствените отговорни за това.

Синята пеперуда е нашият живот. От нас зависи какво искаме да направим с него. Ние сме господари на съдбата си.


Яростта и тъгата сменили дрехите си - древна дзен легенда 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X