Напишете дума/думи за търсене

Притча за страха и вярата

Марк Твен каза: „След двайсет години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от тези, които сте направили. Изследвайте! Мечтайте! Откривайте!“ Всички обичаме този цитат, но една притча го е казала много преди Марк Твен.

Притча за талантите
„Един мъж тръгнал на дълго пътуване. Той свикал своите слуги и разпределил между тях отговорностите, а също така им раздал пари – таланти (б.р. талантът е бил единица за тегло, равна на около 36 кг, а при използването му като парична единица е оценяван като същото тегло сребро). На един дал пет хиляди таланта, на друг - две хиляди, на трети - хиляда, в зависимост от техните способности. После заминал.

Първият слуга отишъл на работа и удвоил инвестициите на своя господар. Вторият направил същото. Но човекът с хилядата изкопал дупка и внимателно заровил парите на господаря си.

След дълго отсъствие господарят се върнал и повикал слугите при себе си. Този, на когото дал пет хиляди таланта, му показал как е удвоил инвестицията си. Господарят му го похвали: „Добра работа! Отсега нататък бъди мой партньор."

Слугата с две хиляди таланта също показал как е удвоил инвестициите, а господарят похвалил и него: „Браво! Отсега нататък бъди мой партньор.“

Слугата, на когото дал хиляда таланта, казал: „Господарю, знам, че имаш високи стандарти и мразиш небрежните. Знам, че изискваш най-доброто и не допускаш грешки. Страхувах се, че мога да те разочаровам, затова намерих добро скривалище и запазих парите. Ето ги до последния цент".

Господарят бил бесен. „Това е ужасен начин за живеене! Престъпно е да живеем толкова предпазливо! Ако знаеше, че изисквам най-доброто, защо направи по-малко от минималното? Най-малкото, което можеше да сториш, е да сложиш парите в банка, от където да се натрупа поне дребна сума отгоре."

Той наредил хилядата таланта да бъдат дадени на онзи, който рискува най-много. Защото бил убеден, че от играча на сигурно няма да излезе нищо.“

Страхът казва: „Играй безопасно! Бъди внимателен! Нека помислим отново! Това никога няма да проработи! Той няма да излезе с теб. Тази нова работа е за по-умни от теб. Кой си мислиш че си ти?!

Вместо да позволявате на страха да ви говори така, вярвайте. Вярвайте в себе си и в закрилата на висшите сили. Вярвайте и рискувайте да се провалите, но не и да съжалявате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X