Напишете дума/думи за търсене

На кои храни е (без)опасно да махаме плесента и да ядем останалата част

Широко разпространен обичай е да се премахва плесента от храната и да се консумира незасегнатата част, но определено това носи сериозни рискове. Премахването на мухлясалите части не гарантира, че токсините, присъстващи в продукта, ще бъдат елиминирани. Това може да доведе до заболяване или интоксикация.

След отстраняване на замърсената част могат да се консумират само
твърди и сухи храни. В тази ситуация обаче трябва напълно да изхвърлите меките и влажни храни.

Затова никога не трябва да ядете конфитюри, сушени плодове, меки плодове, сирена, хляб и сладкиши, които са развили плесен. Добре е обаче да ядете сушени месни продукти, твърди плодове и зеленчуци.
Но най-добре е да изхвърлите продукта, тъй като микотоксините може да са проникнали отвътре и да причинят интоксикация.

Отравяне, причинено от плесени или гъбичен произход
Този вид отравяне обикновено е хроничен. Токсинът се натрупва с течение на времето в организма, причинявайки различни неблагоприятни ефекти. Някои от тях могат да бъдат хепатит, нефропатии, ерготизъм (остра или хронична интоксикация-бел.ред.) и рак на хранопровода. Това обаче може да бъде и случай на остра интоксикация, предизвикваща ефекти малко след поглъщане.

Като общо правило трябва да внимавате много, когато става въпрос за микотоксини, тъй като те обикновено се класифицират като канцерогенни.

Освен това има много видове микотоксини и не всички от тях се разпознават. Едни могат да причинят смърт за кратки периоди от време чрез остра интоксикация. Някои от тях имат халюциногенен характер.

Други критични моменти в хигиената на храните

Освен наличие на плесени на повърхността, консумацията на сурови месни храни, които не са преминали подходящите процеси, също е опасна.

Яденето на сурова или недостатъчно сварена бяла риба, без предварително замразяване, радикално увеличава риска от замърсяване с анисакис.

Процесите на размразяване на храните също често са критична точка. Експертите обикновено препоръчват размразяване на продукти в хладилник. Това предотвратява достигането на температури, които са оптимални за бактериален растеж.

Освен това трябва да внимавате при работа с храни, за да избегнете кръстосано замърсяване. Никога не трябва да използвате едни и същи прибори за обработка на сурови храни и готвени храни. Микроорганизмите могат да преминат от един към друг.

Как да открием дали страдаме от отравяне от плесен в храната
Ако интоксикацията е остра, симптомите обикновено са бързи и ясни. По принцип този вид отравяне е свързано със стомашно-чревни проблеми. Диарията, гаденето и повръщането са най-честите признаци.

В тези случаи е изключително важно да се осигури правилната хидратация на пациента, за да се избегнат по-големи проблеми. Поглъщането на твърда храна трябва да бъде спряно, докато симптомите отшумят. Трябва да се избере щадяща диета и постепенно да се въвеждат мазни храни.

Ако интоксикацията е хронична, както в случая с микотоксините, откриването й става по-сложно. Често проявите са чернодробни. Те са сложни и изискват медикаменти за лечението им. В дадени случаи някои видове рак могат дори да се развият.

Единственият начин да се избегне този тип ситуация е превенцията. Ако подозираме, че дадена храна може да бъде замърсена или ако е плесенясала, най-добре е да изхвърлим продукта.

7 места, на които може да има плесен у дома

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X