Напишете дума/думи за търсене

Най-простата рецепта за щастие и успех, доказана от науката

В какво се състои човешкото щастие? В здравето, спестяванията, успеха в живота? Не съвсем.

За да се чувства човек щастлив, е необходимо да е изпълнено едно условие. За да се съобразим с него, трябва да преразгледаме мирогледа си и да се откажем от фалшивите представи за благосъстоянието.
В безкрайния стремеж към щастие буквално се отказваме от него поради причината, че не вярваме в лекотата на постигането му. Това е казано във всички религии и е намерило място в голям списък от умни и задълбочени книги.

Може би е време да послушам тези прозрения, да си поставим истинска задача, да се научим накрая просто, без никакъв скрит мотив и личен интерес, да даваме и да бъдем истински щастливи тук и сега? Защо да го отлагаме за бъдещето? В крайна сметка, животът си тече, времето минава и възможността да бъдем щастливи също.
Удивителен експеримент

Екип от учени от британски университет се заема да открие каква е основата на щастието. В хода на проучването експертите организират редица експерименти с участието на хора с различни нива на образование, материално благосъстояние, физическо и психическо здраве. Те вземат предвид и начина, по който участниците в експеримента си поставят цели за постигане на щастие.
Резултатите от изследването са доста неочаквани, дори за участниците в него.

Оказва се, че човек изпитва най-силно щастие, когато вижда основната цел на собствения си живот като възможност да помогне на другите. Не физическо здраве и не богатство, не възходи в кариерата и успешен личен живот ни дават усещане за щастие, а безвъзмездна помощ, която оказваме на околните.

Ясната, реална цел да се помогне на другите, а не абстрактните разсъждения за това, и реализирането на това намерение показват устойчив ефект на щастието. Как работи?

Желанието на хората да се раздават и отдават безкористно и добрите дела, които вършат, повишават самочувствието, дава по-хармонично, радостно възприятие за живота. Удовлетворението от натрупаните пари или придобитото имущество се чувства по-малко от удовлетворението от живота и собственото поведение, ако човек помага на другите.
Само тези, които са в състояние да дадат и са готови да го направят, могат да бъдат истински щастливи. Ето толкова проста, но мъдра е тайната на щастието!

Не е нужно да мислите как да получите конкретна сума пари, а по-скоро как да създадете стойност. А самите пари ще дойдат по ненарочен начин. Няма нужда да търсите любов, давайте обичта си. И тогава любовта ще ви намери. Всичко, което се дава без съжаление и скрито желание да се върне при някого, получавате, но в по-голям размер.
Погрешно е обаче разсъждението, че ако трябва да дадете, за да получите повече, тогава ще дадете последните си пет лева, за да получите 50 замяна. Това не е подарък, а банална сделка. Правете всичко с чисто сърце.

Започнете да променяте собствения си мирогледен модел, за да сте щастливи.

Вместо да търсите как, какво и откъде да го получите, трябва да потърсите това, което сте в състояние да дадете. И тогава самата Вселена ще ви дари.

Колкото по-активно сте привлечени от потока на богатство и просперитет, толкова повече ще искате да дадете на други хора, без да очаквате благодарност или взаимни подаръци. Това важи за любовта, парите, приятелите, уважението, щастието.

• Искате ли да имате истински приятели? Станете приятел на някого.
• Искате ли да намерите любовта си? Обичайте себе си.
• Искате ли да имате пари? Не ги стискайте, помагайте.

Усещането за щастие не е когато получаваш, а когато даваш, това е несравнимо с нищо. Връщането зависи изцяло от вас. Вие сте неговият господар. И във вашите сили е да давате колкото искате и когато искате.

Получаването предполага определено очакване. Не се изгражда благополучие върху получаването, без да се дава нищо в замяна. Това е пътят на бедността.
Опитайте да давате безкористно. Благоприятните промени във вашия живот няма да закъснеят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X