Напишете дума/думи за търсене

8 правила за обилен цъфтеж на мушкатото

Това са любимите балконски цветя на стотици български семейства. И макар отглеждането им да е нещо като народна традиция, все още има тънкости, които не всеки от нас владее. Особено когато става дума за цъфтежа на цветята.

Спазвайте тези правила и ще имате чудна, китна градина на балкона.

  • Ако имате възможност, гледайте ги на западен или източен прозорец или балкон. Те обичат светлина, но твърде горещите дни през лятото ги изтощават. При всички случаи е по-добре обаче мястото да е слънчево, защото на сенчесто място няма да цъфтят никак добре.
  • Не поливайте мушкатата и сакъзчетата с вода, току-що налята от чешмата. Нека е престояла или дъждовна. Те обичат меката вода и ако имате влагоуловител, може да ползвате за тях водата, която се събира в него. Ако нямате, най-лесно е да пълните с вода бутилките, с които поливате, веднага след поливане. Така до следващия път – обичайно на по-следващия ден, водата ще е престояла и чудесна.
  • Поливайте рано сутрин или късно вечер, за да не се изпари бързо течността. Ако поливате вечер, внимавайте да не оставяте мокри листата на мушкатата и сакъзчетата, защото това може да им причини загниване.
  • Редовно премахвайте изсъхналите листа и прецъфтелите цветове. Така ще отворите място за нови.
  • Вероятно знаете, че мушкатата и сакъзчетата трябва да се наторяват поне два пъти месечно. Това, което може би не знаете, е, че някои сортове страдат сериозно, ако прекалите с наторяването. Такива са английските мушката. Така че спазвайте указанията на опаковката на препарата, с който наторявате, и бъдете внимателни да не прекалявате.
  • Ако растението е на 3-4 години, е най-добре да го пресадите, защото старите мушката и сакъзчета не цъфтят така пищно като новите. Другият вариант е да смените част от почвата, но и в двата случая внимавайте да не нараните кореновата система.
  • Добре е мушкатото и сакъзчето да се отглеждат в по-малки саксии. В големите те развиват прекалено мощна коренова система и това води до голяма маса и нисък цъфтеж.
  • Страхотен трик е да си правите разтвор с йод – с него мушкатата и сакъзчетата полудяват от цъфтеж. Прочетете повече тук.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X