Напишете дума/думи за търсене

Никакъв компромис за тийна по въпроса с цигарите!

Колко е вредно тютюнопушенето и какви щети нанасят цигарите знаем всички. Уви, сред грешниците, които не могат да се откажат от своя никотинов навик, много често сме ние, самите родители – тези, които трябва да пазим младите далеч от пороците и да служим за пример. И не само че не сме за пример изобщо, ами статистиките са категорични, че децата на пушачи са подложени на много по-висок риск от това самите те да пропушат отколкото наследниците на непушачи. Знаем и това и въпреки това не може да се разделим със смрадливите пръчки.

Някои младежи ненавиждат тютюневия дим. Това по-рядко се случва в семейства, където родителите са пушачи, защото пуберите от малки са свикнали с цигарите, но има и такива случаи. Те мразят това, че пушите и непрестанно ви правят забележки. Не можете да повярвате, че тъкмо излязохте от дома на родителите си, където трябваше да се криете с цигарата на балкона, и вече сте в собствения си дом, където отново сте се озовали на балкона, подгонени този път от собствените си отрочета. Не се крийте обаче! Не ги лъжете, че не пушите и че миризмата е полепнала по палтото ви, докато сте се возили в асансьора. Недейте да шикалкавите с обяснения от типа на „Ама моята работа е много напрегната и затова имам нужда от цигара. За теб е вредно...“ Като не може да послужите за пример с отказа си от цигари, послужете за пример с честността и достойнството си. Ако вие лъжете своя син или дъщеря, как ще поискате от него/нея да не ви лъже утре?! Може да не става въпрос за цигари, може да е загазил/а с някакви лоши приятелства или нежелана бременност. Ако вие днес го/я мотаете, че не пушите, а дрехите ви постоянно висят на балкона за проветряване, защото миришат на пепелник, утре той/тя има право да ви лъже за всичко. Това е по-страшно, отколкото да го разочаровате с факта, че вие като всеки друг човек имате трески за дялане. Така че, ако вашият тийн ви се сърди, че пушите, а вие не може да ги откажете, по-добре не палете пред него/нея, но и недейте да го заблуждавате, че сте избягали от вредния си навик. Позволете му да ви се кара, да ви чете конско, да ви трие сол на главата и да ви нарича „слабак“! Бъдете напълно откровени и му признайте, че със своята непоносимост към тютюна той/тя напълно ви превъзхожда.

Използвайте личния си антипример за пример. Говорете за това колко трудно е човек да излезе от порочния кръг на някаква зависимост. Най-добре би било, разбира се, наистина да опитате да се измъкнете от лапите на порока. Знаете колко ще се гордее тийнът с вас, нали? Особено ако мрази цигарите. И можете спокойно да си поискате нещо „в замяна“ - например да намали часовете пред компютъра, или да спре с газираните напитки.

Много по-лесно ще е да изисквате непушене, ако самите вие не палите. И макар статистиките да са изцяло във ваша полза, не се отпускайте и прилагайте превенция срещу цигарите от рано. Защото често децата в пубертета палят по невероятни причини – например за да отслабнат, или за да изглеждат по-възрастни. Масово тийновете лапат цигара и в знак на бунт. Срещу родителите, учителите и цялата „гнила система, която се опитва да ги подчини“. Те са във възраст, в която се влияят силно от всичко, което е вън от семейството. Затова, ако някой „готин“ отвън им каже, че цигарите са жестоко клише, ще има много по-голям ефект, отколкото ако вкъщи се опитате да обясните какво ще сторят смрадливите пръчки на техните зъби, дробове и т.н. Така че смело ползвайте „инфлуенсъри“ - може да е роднина или по-голям батко от някое приятелско семейство. Има как тези послания да стигнат до тийна индиректно. Ако хлапето ви е суетно, нека го наплашат, че ще се сбръчка рано и че зъбите му ще са черни, а дъхът - отблъскващ. Разни ужасяващи картинки на белите дробове на дългогодишен пушач също биха могли да стреснат пубера. Снабдете вътрешния си човек с всякакви оръжия против тютюна и се надявайте около сина или дъщеря ви да се навъртат повече противници на пафкането.

А вие у дома му/й позволявайте да се чувства по-свободен/а. Разбира се, съществуват теми, по които трябва да сте категорични и граници, които е немислимо да се престъпват – такива теми са наркотиците, всичко, свързано с безопасността за живота и т.н. Вземете обаче решение по кои теми може да си позволите да бъдете по-либерални. Изхитрете се. Да речем, хлапето ви няма гадже и няма вероятност скоро да прави секс. Кажете му/й, че разчитате на трезвата му/й преценка по отношение на това кога ще започне да води полов живот и че искате от него/нея единствено да го прави по най-безопасния начин. Това ще накара сина или дъщеря ви да гледа на вас като на готини, широкоскроени родители. Ако у него/нея съществува такава нагласа, той/тя няма да приеме забраната ви за пуши като вмешателство в личната му/й свобода. С две думи – приоритизирайте си и забраните, и позволенията. Трябва да има и от двете. Между другото според статистиките тийнове, на които им е било категорично забранено да пушат, наистина пропушват по-рядко, отколкото такива, които не са получавали подобни ограничения. Така че позволете секса или пък пиърсинга, но забранете цигарите. Пуберът ще си каже, че това е справедливо и има шанс никога да не запали.

Може и да се пазарите. Изчислете колко струват цигарите за един месец и му предложете да му давате тези пари като допълнителни към джобните, за да си купи каквото иска друго, но не и цигари. Този трик действа в начална фаза, когато пубурът още не се е ориентирал ще става ли пушач, няма ли. Запалил е два-три пъти, или пък в компанията му всички пушат и той е на ръба следващия път да не откаже подадения фас. Не предлагайте пари, ако тийнът хал хабер си няма от пушене, или пък ако вече пафка от половин и повече година. Тогава ефектът ще е нулев. Дори може да реши, че го манипулирате грозно, като му отнемате нещо, което вече му е приятно.

Ако все още сте на етап превенция, би било добре да предупредите хлапето, че в някакъв момент средата може да го принуди да запали. Ако е подготвен, че това е вид натиск от неговите съученици и приятели, може пък бунтът му да се обърне срещу тях. Смело се възползвайте от внушения от типа на „Ще накарат и теб, за да нямаш възможност да бъдеш различен/а“, „Ще ти се подиграват, че не пушиш, но това е само твое решение и ти едва ли ще позволиш някой да ти влияе“ и т.н. Тук е моментът да им кажете, че 95 % от възрастните пушачи започват на тяхната възраст, като си казват „Какво толкова, ще запаля една цигара и спирам.“ Разяснете как действат всички зависимости и че в момента, в който синът или дъщеря ви си помисли „Да пафкаш по цигара след даскало не те прави пушач“, е моментът, в който със сигурност той/тя вече е на входната врата към пристрастяването.

Не се съгласявайте на никакви заместители. Първо, все още няма доказателства, че който и да е от тях е безвреден, и второ това е сваляне на гарда. Докато синът или дъщеря ви не навърши 18 години, вие отговаряте за него/нея и това налага да има правила. Правилото, което забранява цигарите, не подлежи на дискусия.

Ако сте забранили цигарите и въпреки това го/я хванете, че е пушил/а, наложете съответните наказания. Когато всички караници отминат и наказанията бъдат изтърпяни, седнете и го/я попитайте има ли нужда от помощ. Предложете да му/й помогнете да ги откаже – без повече скандали, но с пълна откритост и с воля да разкара отровата от живота си. Обсъдете какви са причините да стигнете дотук. Синът или дъщеря ви ще отрича, че пуши, за да се бунтува или за да изглежда по-голям/а, но въпреки това го/я попитайте какво би го мотивирало да спре да мисли за цигарите. Предложете му цял един свят от нови възможности, ако успее да пребори порока – да го запишете на най-желания спорт или курс, да попътувате към мечтана от него/нея дестинация, да получава повече джобни, да има по-късен вечерен час, да нощува по-често у приятели, да позволите да си отпразнува рождения ден с купон у вас. Преценете според неговите/нейните интереси и според характера. Някои хлапета например проявяват чувство за вина. В името на тяхното здраве е, така че смело се възползвайте от гузната им съвест. И го/я нахъсайте точно като преди мач. Може да стигнете и по-далеч, като му/й предложите цигара по време на този разговор. Идеята е, че това ще бъде последната цигара.

Не възлагайте много надежди, че ще ги спре от раз, но със сигурност е по-добре да му създадете всякакъв вид дискомфорт по темата с цигарите. Ако в бъдеще се появи и някое гадже, което да мрази мириса на пепелник, хлапето може и да извади късмет и да се отскубне от порока.

Ако учител е нарочил детето ви...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X