Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за рака на главата и шията

професор д-р Четин Вурал

Известен УНГ специалист от болници Acibadem дава ценни съвети за предпазване от заболяването, ранни симптоми и др.

36-годишна жена от Амасия, малък град в централната част на Анадола, изненадващо открива подозрителна тъкан под езика си, в област, наричана от медиците „под на устната кухина“. Жената е академичен кадър на Колежа за медицински сестри в Амасия, преподава сестринство на млади студенти и нейният медицински опит я кара незабавно да се консултира със специалист. Тя се подлага на малка операция и лекарят ѝ смята, че анормалната тъкан е доброкачествена лезия. За жалост, оказва се, не е. Патологът съобщава, че става въпрос за рак на слюнчената жлеза, който произхожда или от малките слюнчени жлези, или от подезичната слюнчена жлеза. По това време жената носи дете: дългоочакваната ѝ първа рожба е в шестата седмица от бременността.

Професор д-р Четин Вурал, известен специалист уши-нос-гърло (УНГ) в болници ACIBADEM в Турция, казва, че това е един от случаите, които никога няма да забрави. След получаването на диагнозата, 36-годишната жена посещава някои от уважаваните хирурзи на глава и шия в Истанбул. Всички те предлагат агресивна хирургия и препоръчват прекъсване на бременността. В крайна сметка тя се обръща към проф. Четин Вурал, известен с богатия си опит с рака на глава и шия, с над 30-годишна практика и хиляди успешно лекувани пациенти.

Понятието „рак на главата и шията“ включва редица различни злокачествени тумори, които се развиват в областта на гърлото, ларинкса, носа, синусите и устната кухина. При средно 650 000 случая годишно в световен мащаб, те не са сред най-честите видове рак, но засягат жизненоважни функции като храненето, говора и слуха. Ракът на ларинкса, ракът на щитовидната жлеза, ракът на езика и слюнчените жлези се срещат все по-често всяка година, казва проф. Четин Вурал. Това, което пациентите трябва да знаят, е че прогнозите за възстановяване са особено благоприятни в центрове с опит, които предлагат модерни възможности за диагностика и лечение и мултидисциплинарен клиничен подход. Информираността на пациента и способността му да разпознае ранните симптоми също са от решаващо значение за резултатите.

4 основни рискови фактора за рак на главата и шията

Малко хора знаят, че в главата са разположени шест основни слюнчени жлези: две пред ушите, две под челюстта и две под езика. Имаме също така и няколкостотин малки слюнчени жлези. Всички тези структури могат да образуват тумори – доброкачествени и злокачествени, посочва проф. Вурал. Други видове рак пък могат да произхождат от лигавицата: рак на устните, рак на езика, рак на сливиците, рак на фаринкса, рак на ларинкса, както и рак на синусите и на носа. В предната част на шията се намира щитовидната жлеза, която също може да образува тумори. Всичко това са видове рак на главата и шията.

Също както при други образувания, УНГ туморите започват с необичаен растеж на клетките. Към момента няма яснота защо това се случва, но съществуват някои фактори, които трябва да се избягват, смята проф. Вурал. Първият е употребата на тютюневи изделия, вторият – консумацията на алкохол, и особено системната консумация на алкохол. „Ако пациентът употребява едновременно и тютюневи изделия, и алкохол, рискът е много по-висок, отколкото при нормалната популация“, предупреждава експертът. Третият рисков фактор, особено по отношение на рака на щитовидната жлеза, е излагането на радиация. През последните 10-15 години вирус, наречен „човешки папиломен вирус“ (ЧПВ), причинява редица случаи на орофарингеален рак, особено рак на сливиците и рак на основата на езика. „Този вирус се предава по полов път и може да причини някои орофарингеални видове рак. Той също така е причина за рак на шийката на матката при жените и рак на пениса при мъжете. Все по-често обаче се среща орофарингеален рак, свързан с ЧПВ, особено в западните страни“, обяснява проф. Четин Вурал.

При първи симптоми – УНГ специалистът е точното място

Ранните симптоми на туморите на главата и шията зависят от мястото на образуванието. Тумор на гласните струни или ларинкса може да причини дисфония (дрезгав глас). При рака на езика пациентът може да усети раничка, афта отстрани на езика, която се задържа три или повече седмици. Пациент с тумор на щитовидната жлеза пък може да почувства бучка на шията. Туморът на слюнчените жлези може да причини бучка, подутина на лицето, зад или точно под ухото, растяща с месеци. В някои късни стадии туморът може да причини болка: болка в езика; болка, разнасяща се към ухото, или болка при преглъщане. Тя може да обозначава тумор в областта на фаринкса, гърлото.

Ако пациентът почувства някаква аномалия в областта на главата и шията, той трябва да се обърне към лекар уши-нос-гърло, специализиран по-конкретно в областта на главата и шията, препоръчва проф. д-р Вурал. „Това е точното място: не дентален лекар, не общопрактикуващ лекар, не специалист по вътрешни болести и не специалист по обща хирургия. УНГ специалистът е точното място“, казва експертът. Крайният срок е „колкото е възможно по-рано“, защото злокачествените тумори се развиват бързо. „Доброкачествените тумори прогресират бавно, с години. Но злокачествените се развиват за седмици и месеци. Така че ако някой пациент усети този вид симптоми, особено ако е пушач и често употребява алкохол, той трябва да побърза да посети лекар“, заявява специалистът.

Първата стъпка от диагностичния процес е детайлен УНГ преглед. При нужда могат да се използват оптични устройства, наречени ендоскопи, за преглед на вътрешните повърхности: гърлото, областта на ларинкса или назофагиалната област. Могат да се използват също така инструменти на рентгенологията като ултразвук, КТ или ЯМР скенер в областта на главата или шията. „Ако симптомите и находките при прегледа посочат тумор, обикновено правим биопсия на лезията. Взимаме малко парче и изпращаме тъканта на патолог. Патологът съобщава окончателната диагноза. След това могат да се планират стъпките по лечението“, посочва проф. Четин Вурал.

Пълно отстраняване на рака при запазване качеството на живот

Всеки, засегнат от рак на главата и шията, трябва да знае, че най-новите разработки в хирургията, технологиите и медикаментите осигуряват много по-добри възможности днес от тези преди 20 или дори преди 5 години. Минимално инвазивните хирургични процедури, прилагани от опитни медицински екипи, дават възможност да се отстрани туморът при запазване на формите и функциите. „Най-ефективното лечение в областта на главата и шията е хирургията. При повечето от туморите на главата и шията, особено при доброкачествените и тези в ранен стадий, хирургията е основното и единствено лечение. Отстраняваме лезията до отрицателни граници, без да оставяме каквато и да било туморна тъкан в пациента, и лечението е завършено“, казва проф. Вурал.

В напреднали стадии може да се наложи по-агресивна хирургия, и тези случаи изискват намесата на експерти по пластична хирургия, които да възстановят формите и функциите. „Понякога се налага да пожертваме някои основни, важни структури, за да спасим живота на пациента“, казва проф. Четин Вурал и обяснява, че умелите пластични хирурзи могат да присадят тъкан от една част на тялото на друга, заедно с кожата, мускулите и съдовете. Те могат например да отстранят тъкан от бедрото или предмишницата и да я пришият с помощта на микрохирургични техники, за да възстановят липсващата част от езика или челюстта. Проф. Вурал признава, че този тип операции могат да продължат 10-12 часа или дори повече, и те трябва да се провеждат само в комплексни медицински центрове като Acibadem. Днес съвременните технологии подпомагат опитните хирурзи с високотехнологични инструменти като електрически скалпели, които запечатват съдовете, или устройства за невромониторинг, с чиято помощ се избягва увреждане на нервите. Дори анестезията сега е много по-надеждна от тази преди 20 години, така че операциите са далеч по-безопасни, посочва експертът.

В напредналите стадии може да се приложи и съпътстващо лечение: възможно е да е необходима лъче- или химиотерапия, прицелна терапия или имунотерапия. Напредък има и в тези области, отбелязва проф. Вурал: „Областта на лъчетерапията също бележи прогрес. Нашите колеги рентгенолози използват нововъведенията. Има напредък в областта на туморната терапия – прицелна терапия, имунотерапия – това са нови методи за лечение. Нашите колеги медицински онколози ги използват много успешно. Те ни помагат с пациентите в напреднал стадий на рак“.

В един отбор срещу рака на главата и шията

36-годишната жена от Амасия, диагностицирана с рак на слюнчената жлеза в шестата седмица на бременността, е напълно наясно с предимствата на добрия медицински център. При лечението на рак е известно, че отношението обем/качество подобрява резултатите и опитните медицински екипи могат да предоставят по-високо ниво на умения и експертиза. „В Acibadem разполагаме с напреднали технологии и имаме много опитен екип, имам предвид хирурзите, анестезиолозите, специалистите по интензивно лечение… Можем да се справим напълно с пациентите; консултираме се с нашия медицински онколог, лъчетерапевт, с нашия рентгенолог за определянето на най-добрия начин на лечение за пациента. Всеки пациент е различен от останалите и всеки случай е уникален, така че лечението трябва да се планира много внимателно“, разяснява проф. Четин Вурал.

Пациентката и семейството ѝ се нуждаят от възможности за лечение, които да позволят побеждаването на тумора и същевременно запазването на скъпоценното бебе. „Казах им че мога да отстраня тумора без прекъсване на бременността и без брутална, агресивна хирургия“, разказва проф. Вурал. „Отстранихме тъканта от пода на устната кухина и я изпратихме на патолога по време на операцията. Той прегледа тъканта и каза: Да, свършихте своята работа, не е останал тумор, отстранили сте го напълно. След това затворихме мястото без големи дефицити и сега, две години и половина по-късно, те имат двегодишен син. Пациентката, майката е щастлива, здрава. Поне веднъж годишно ми се обаждат, за да ми кажат как са, щастливи са заедно. Това е пациент, когото винаги ще помня“.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X