Напишете дума/думи за търсене

Грешките при боядисване на косата вкъщи

Много е удобно и далеч по-евтино да се боядисваме вкъщи, но доколко сме запознати с всички специфики... Нека да ви запознаем с най-честите и сериозни грешки, които допускаме, когато си спестяваме фризьора и се боядисваме у дома.

1. Започвате на супер чиста коса

Не мийте косата си в същия ден, в който се боядисвате. Малко масло върху косата и скалпа ще ви помогне да предотвратите дразнене и смъдене.

2. Правите драстични промени в цвета

Придържайте се към промяна с един или два нюанса по-светли или по-тъмни, когато оцветявате у дома. Сами няма да е лесно да се справите с огромна, генерална промяна. Някои части от косата ви ще останат в стария цвят, други ще се боядисет донякъде, трети път може и да изгорят.

3. Боядисвате веждите

Може да е изкушаващо да сложите от цвета на косата си върху веждите, но не го правете. Не е безопасно да използвате багрило толкова близо до очите си. Освен това косата на веждите ви се различава от косата на главата ви, така че в крайна сметка няма да изглежда по същия начин.

4. Не оставяте боята достатъчно дълго

Ако знаете, че имате устойчиви сиви коси, направете преди боядисването тест за кичури, за да определите времето, необходимо за постигане на желания цвят. По този начин няма да ви се налага да преминавате през целия процес, само за да разберете, че нямате необходимото покритие.

5. Отклонявате се от упътването

Не го правете. Прочетете внимателно какво пише на кутията: когато става въпрос за етапа на изплакване, много марки ви насочват първо да добавите вода и да създадете пяна. Тази стъпка е важна, тъй като помага за разпространението на цвета и улеснява изплакването - прескачането може да доведе до това, че част от боята остава в косата ви. Спазвайте също времето за престой на боята върху косата ви. В противен случай може или да не постигнете желания цвят, или да съсипете косата си.

6. Не преценявате коя е най-подходящата за вас боя

Ако косата ви е под 30% сива, не е необходимо да използвате амонячна боя с постоянен цвят. Може да ползвате безамонячна и дори тонер, който да бъде доста ефективен при покриване на сивото при тази концентрация. Освен това е много по-малко вредно и всъщност може да подобри блясъка и гладкостта на косата ви. И не забравяйте да търсите цветове, които имат „естествен“ или „неутрален“ в името си - те предлагат по-добър спектър от нюанси, за да покрият сивите тонове.

7. Използвате само един цвят

Използвайки два различни нюанса, можете да направите цвета на косата си да изглежда по-естествен. Страшният ефект на перука се случва, когато многократното нанасяне на постоянен цвят причинява натрупване на амоняк върху нишките. Те стават изключително порести и пигментите пренасищат косата.

За да изравните нюансите, първо скрийте корените, като нанесете обикновения си постоянен цвят на основата на амоняк само върху тях, както е указано. Изсушете с кърпа, след това боядисайте навсякъде с деми-перманентна неамонячна формула с по-лек нюанс. Оставете да действа 10 минути и изплакнете добре.

Какво трябва да знаем, преди да боядисаме косата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X