Напишете дума/думи за търсене

Как да лекуваме дете в жегата? 9 правила

Лятото винаги се възприема като горещ период от време и традиционно се счита и за период на укрепване на имунната система.

В същото време има определени трудности, свързани с лечението на деца в жегата, тъй като повишената температура на въздуха може да влоши състоянието на малкия пациент.

Никой не е имунизиран от болести и настинки дори през лятото.
Кашлицата и хремата обикновено рядко са проблем; при топло време тези симптоми бързо изчезват без лечение. Треската обикновено е причина за безпокойство за родителите, но не е толкова лоша, колкото изглежда. Тя е защитен механизъм на имунната система - вирусите и бактериите "изгарят". Температурата става смъртоносна за хората, когато се повиши до 41 градуса. Вашата задача е да я поддържате в относително безопасен "коридор" до 38-39 градуса.
За целта използвайте тези прости методи.

1. Не увивайте децата и не ги наливайте с горещ чай. Съблечете детето голо, ако то трепери и иска одеяло. Не забравяйте да махнете памперса - той запазва топлината.

2. Отворете прозорците, погрижете се за комфортна температура в детската стая и достатъчно количество въздух.

3. Ако имате климатик, задайте температурния режим на 20-22 градуса.

4. Давайте вода на детето. При повишени температури, особено през летните жеги, тялото бързо се дехидратира. Освен това при децата това се случва по-бързо, отколкото при възрастните поради особеностите на метаболизма на водата и солта и високото съдържание на вода в организма (80%, а не 60-70%, както при възрастните). Не забравяйте, дехидратацията е много опасна!


5. Следете температурата. Температурата от 38-38,5 градуса е опасна за кърмачета на възраст под 3 месеца, както и деца с мозъчни лезии, патологии на сърцето, белите дробове, метаболизъм и анамнеза за гърчове. Ако температурата е по-ниска, не е нужно да я сваляте. Ако обаче детето не понася високата температура, може да използвате антипиретици на основата на парацетамол и ибупрофен.

6. Народни методи - триене със спирт и оцет не използвайте в никакъв случай. Спиртът ще причини алкохолно отравяне, а оцетът – киселинно. Освен това и двете лекарства ще доведат до вазоспазъм и по този начин само ще влошат състоянието на детето. Скоростта на топлообмен и заедно с това температурата на кожата ще намалее и температурата на органите ще се повиши. Това ще влоши ситуацията.

7. Ако температурата не спадне, но продължава да се повишава, обадете се на линейка.

8. Ако чакате линейка дълго време, може сами да свалите температурата с помощта на охлаждане в банята. Поставете бебето във вода, която е с 1 градус по-студена от телесната му температура.

9. Ако температурата продължава да се качва и се появяват нови тревожни симптоми (обрив , фотофобия, задух, скованост на мускулите), направете всичко, за да заведете детето на лекар. Треската може да бъде симптом на сериозно заболяване, което е важно да се диагностицира навреме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X