Напишете дума/думи за търсене

Как да стимулираме растежа на косата: 4 начина, които работят

На главата на човек има около милион космени фоликули. По време на раждането повечето от тях са в "спящо" състояние, но в рамките на няколко седмици фоликулите стават активни и косата започва да расте от тях.
Интензивността на този процес е индивидуална и през живота може да се промени. Скоростта на растеж на косата се влияе от генетично предразположение, физическо и емоционално състояние, агресивни влияния на околната среда, грижа за скалпа и косата, особености на използваната парфюмерия и козметика, лекарства, диетични предпочитания...

Лошите навици, болести и стрес често водят до факта, че космените фоликули губят активност и растежът на косата спира. В резултат на това косата губи здравия си цвят, блясък и обем.
За щастие този процес е обратим. Има няколко доказани техники, които ви позволяват да „събудите от хибернация“ космените фоликули и да върнете прическата в предишния й блясък и красота.

1. Механично въздействие
С други думи, масаж на главата. Всяка процедура от този вид увеличава кръвообращението в повърхностните слоеве на кожата, което позволява по-задълбочено снабдяване на космените фоликули с хранителни вещества и кислород.

Дори 1-2 сесии с продължителност около 15 минути, правени на всеки 3-4 дни, осигуряват забележим ефект.

Комплексът трябва да включва масажиране с кръгови и надлъжни движения на пръстите по скалпа, лек натиск, подръпване на косата.
Най-добре е да правите масаж непосредствено преди измиване с шампоан или няколко минути преди лягане. В първия случай може да извършвате процедури с етерични масла или предварително напоена морска сол. Внимавайте обаче, защото солта може да раздразни кожата, а маслата могат да предизвикат алергични реакции, поради което такива процедури изискват повишено внимание и отчитане на индивидуалните характеристики на организма.

2. Термичен ефект
Загряването на скалпа активира метаболизма и насърчава растежа на косата. За процедури от този вид са подходящи топли маски с подхранващи масла, но може да се ограничите до обикновен горещ душ. Полезно е да се предшества душът от масаж с етерични масла: това помага да се избегне прекомерна сухота и лющене на кожата.

Препоръчва се да се избягва прекомерното загряване на главата при наличие на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, женски заболявания и някои други хронични заболявания. Горещите душове могат да причинят внезапни промени в кръвното налягане.

3. Пилинг
Скалпът се нуждае от почистване от кератинизирани люспи не по-малко от кожата на лицето и тялото. Освободените от такива слоеве фоликули получават мощен поток от кислород и се активират по-бързо. Готови ексфолианти за ексфолиране на главата се предлагат в изобилие, но домашните продукти са не по-малко ефективни и често по-безопасни.

Домашните скрабове обикновено използват захар (нежен вариант) или сол (трапезна или морска сол) като ексфолираща основа. Добавките могат да бъдат много различни, в зависимост от личните предпочитания, наличието на алергични реакции и ефективността във всеки отделен случай.

Най-често се използва с тези основи:
• кисело мляко, сметана или кефир;
• сок от алое;
• мед;
• жълтъци;
• плодова каша;
• базови етерични масла (жожоба, маслини, бадеми, авокадо и др.);
• подправки (смлян пипер, канела);
• ябълков оцет;
• синя глина.

Понякога се използват и разпенващи се скрабове, с добавяне на шампоан. Солен пилинг може да се прави веднъж на всеки две седмици с двумесечна почивка след всеки 5-6 процедури. Скрабовете на захарна основа са по-меки и могат да се използват по-често.

4. Маски за скалпа
Препаратите за скалпа не трябва да се бъркат с маски за коса. Разликата е, че маските за кожа трябва да дразнят и затоплят, а не да подхранват. Те са предназначени предимно да активират периферния кръвен поток, което води до пробуждане на космените фоликули.

Най-ефективни са маските на основата на пипер, канела или горчица. Скоро след нанасяне такъв състав предизвиква леко усещане за парене и дори сърбеж. Това е нормално, но в случаите, когато усещанията станат твърде интензивни, не бива да търпите. Такива процедури трябва да се третират с повишено внимание и тяхната продължителност и честота да се избират в зависимост от индивидуалната поносимост.

Препоръчително е всички методи за активиране на космените фоликули да се извършват с предварителна консултация с трихолог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X