Напишете дума/думи за търсене

Харидра - неподозирано средство за красота

Харидра е индийското име на световноизвестната подправка куркума, която се произвежда от едноименния корен на растението. Това е основният компонент на националните индийски ястия. Растението е високо ценено заради изразените си лечебни свойства.

Експертите от аюрведа смятат подправката за естествен антибиотик. С нейната помощ поддържат оптимално тегло, прочистват организма от токсини, използват го за подобряване на храносмилането и като отличен козметичен продукт, който забавя процеса на стареене.

Индийците вярват, че харидрата в състава на козметични масла, кремове или маски прави кожата свежа, чиста, гладка и копринена. Коренът от куркума е мощен антиоксидант, който неутрализира радикалите, които унищожават еластиновите влакна на кожата. Така веществото предотвратява увисването на кожата и образуването на бръчки, свързани с възрастта.

Растението има силни избелващи и подобряващи тена свойства, ефективно е при изсветляване на лунички и старчески петна и действа особено добре в комбинация с нахут и лимон. Използва се за лечение на нарушения в пигментацията на кожата, причинени от намаляване на нивата на меланин, витилиго - бели петна по кожата и други дерматологични проблеми.

За приготвяне на маски се добавя подправката към глина, брашно, прясно мляко, кисело мляко, мед. Тези маски ефективно почистват кожата, имат противовъзпалителни свойства и се използват за борба с акне, екзема и хронични кожни възпаления. Харидра се добавя към растителни масла, особено сусамово, и се използва за масажни процедури.

С помощта на такива маски се подобрява кръвообращението, те стимулират процесите на регенерация, стягат и подмладяват кожата. Тя става по-стегната и еластична, а бръчките се изглаждат.

По време на епилация се използва прахообразен корен от куркума, смесен с малко вода до пастообразно състояние. Тази паста успокоява раздразнената кожа, намалява възпалението, има емолиентни и антисептични свойства. Прилага се и върху скалпа за лечение на пърхот и укрепване и растеж на косата. В този случай добавете амла, сусамово масло и масло от сандалово дърво към пастата и я втрийте в скалпа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X