Напишете дума/думи за търсене

Храни, за които панкреасът ще ни благодари

Панкреасът е важна част от храносмилателната ни система. Той не само регулира и неутрализира киселата храна, но ензимите, отделяни от него помагат за обработката на въглехидрати, протеини и мазнини. Здравият панкреас означава регулиран прием на захар и по-добра храносмилателна система в организма.

Кои са хранителните продукти, за които панкреасът определено ще ни благодари?

1. Куркума
Тя е естествено противовъзпалително средство, което помага да се намали болката, причинена от усещането за парене в панкреаса. Това растение стимулира и производството на инсулин, който регулира нивата на кръвната ни захар и предотвратява диабет.

2. Чесън
Той е естествен антибиотик и комбинирането му с различни видове храни умножава неговия ефект. Чесънът може да се използва в допълнение към мед, лук, сминдух. Тези комбинации повишават имунитета, като възстановяват тъканите на различни вътрешни органи, включително панкреаса.

3. Спанак
Обогатен с витамин В и желязо, спанакът задоволява основните нужди на панкреаса. Желязото помага за предотвратяване на възпалението, а витамин B подхранва панкреаса. Спанакът е богат на моногалактосилдиацилглицерол – антиканцерогенен агент, което може да намали шансовете за развитие на рак на панкреаса.

4. Броколи
Броколито, зелето, карфиолът и кейлът са известни със своите свойства, които се борят с раковите клетки в панкреаса. Тези зеленчуци осигуряват лесно усвоими хранителни вещества, заредени с флавоноиди, които помагат за укрепване на детоксикиращия механизъм на тялото.

5. Червено грозде

Червеното грозде съдържа ресвератрол - фенолно вещество, което също се счита за мощен антиоксидант. Той помага за намаляване на възпалението на панкреаса и също така унищожава раковите клетки в този орган. Експертите съветват да се приема порция червено грозде веднъж дневно в най-сух вид.

6. Сладки картофи
Подобно на орехите за мозъка, целината за костите и доматите за сърцето, приликата на сладките картофи с формата и цвета на панкреаса доказва, че определени храни са по-полезни от други за конкретни органи.
Сладките картофи намаляват риска от рак на панкреаса с до 50%. Те стабилизират нивата на кръвната захар, като я пускат постепенно в кръвообращението.

7. Глухарче
Чаят от глухарче вече е известен с това, че детоксикира черния дроб и панкреаса, което в крайна сметка спомага за възстановяване на увредените тъкани на панкреаса, като същевременно засилва производството на жлъчен сок. Екстрактът от корен на глухарче помага за борба с раковите клетки, без да има тежък ефект върху нераковите.

Съвети за поддържане на панкреаса здрав
• Хората с панкреатит трябва да получават само около 30-40% калории от мазнини и само от естествени източници.
• Избягвайте алкохол, всякакъв вид преработена храна и рафиниран въглехидрат, тъй като въглехидратът действа срещу инсулина, секретиран от панкреаса.
• Пиенето на много вода е ключът за предотвратяване на свързано с панкреаса заболяване като панкреатит, тъй като причинява дехидратация в тялото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X