Напишете дума/думи за търсене

Меню срещу хроничен панкреатит (+рецепти)

Диетолозите са категорични, че храната играе важна роля в профилактиката на заболяванията на храносмилателната система и в частност на хроничния панкреатит. Менюто с недостатъчно количество протеини и твърде много мазнини влияе негативно на панкреаса, като предизвиква повишеното му натоварване и излишен синтез на ензими. Освен това, наднорменото тегло и затлъстяването, предизвикани от нездравословно хранене, често са съпроводени с натрупване на триглицериди в кръвта, което допринася за отлагане на мазнини в панкреаса и развитие на панкреатит.

Основно правило в храненето за профилактика на панкреатит е въздържането от висококалорични храни и напитки (за човек на средна възраст при обичайно физическо натоварване са необходими 2200 ккал на ден). Важно е храната да е разнообразна и да се консумират продукти, богати на фибри - плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти. Необходимо е да се ограничат храните с високо съдържание на наситени мазнини, холестерол и бързи въглехидрати; да се консумират киселомлечни продукти с високо качество, както и достатъчно количество протеини; да се намали консумацията на захар (до 25 г на ден) и на сол (до 5 г на ден). Препоръчват се ненаситените растителни масла (зехтин, шарлан), разнообразие от плодове и зеленчуци (с изключение на картофи), бобови, ядки, месо и риба (печени, задушени или на пара).

Категорично трябва да се въздържате от салами, наденици, всякакви колбаси и продукти, съдържащи оцветители и ароматизатори, пържени и мазни ястия, сладкиши, храни, богати на трансмазнини и прости въглехидрати (повечето готови печива и полуфабрикатите). Ако пушите, най-добрият вариант е напълно да спрете цигарите. Препоръчва се спиране и на алкохола или редуцирането му до съвсем малки дози.

При хроничен панкреатит диетата е едно от основните средства за профилактика на обострянето му. Препоръките са в съотвествие с индувидуалното състояние и наличието на съпъстващи заболявания, затова е най-добре да се консултирате с лекар. Сред общите препоръки са: често приемане на храна на малки порции (например, 5 - 6 порции на ден на всеки 3 - 4 часа); бавно хранене и старателно сдъвкване на храната; избягване на прекалено горещите или студени ястия; изключване на продуктите, които стимулират повишено производство на солна киселина (кисели плодове, концентрирани бульони); повишаване на консумацията на протеини (извара, риба, месо) и намаляване на продуктите, съдържащи въглехидрати и мазнини). При готвене на храната наблягайте на варене, печене, приготвяне на пара. Обостряне на хроничния панкреатит може да провокира приемът на обилна и мазна храна, алкохол, газирани напитки, кисели, люти, солени, пушени храни, консервии маринати, зеленчуци, богати на етерични масла и груби фибри (ряпа, лук, зеле), тлъсти меса, мазна риба, инстантни бульони, консервирани продукти, силно кафе, какао.

Ябълки с извара
30 мин/ 4 порции

Необходими продукти:

4 ябълки
200 г извара
1 жълтък
1 с.л. захар
щипка ванилова захар

Начин на приготвяне:
1. Намачкайте изварата с вилица. Разбийте жълтъка със захарта и ваниловата захар, прибавете към изварата и разбъркайте добре.
2. Отрежете с остър нож горната част на ябълките като капаче и издълбайте средната част. Надупчете ябълките с вилица на няколко места, за да не се спукат по време на печенето.
3. Напълнете ябълките със сместа от извара и сложете „капачетата” (без да покривате плътно). Изпечете в предварително загрята на 200 °С фурна за 10 - 15 мин.

Заешко с маслини и билки
3 часа/ 6 - 8 порции

Необходими продукти:
1 заек (около 3 кг)
1 с.л. бял винен оцет
сол, черен пипер на вкус
100 мл зехтин
2 глави лук
1 глава чесън
200 г чери домати
400 г маслини каламата
4 - 5 стръка мащерка
2 стръка розмарин
150 мл сухо бяло вино
? ч.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

1. Накиснете заешкото месо в студена вода с оцет за 2 часа. Измийте, подсушете и нарежете на парчета. Натрийте със сол и черен пипер.
2. Сложете в гювеч заедно с останалите съставки и изпечете до готовност.

Розмаринови шишчета от пъстърва на пара

1 час/ 4 порции

Необходими продукти:
500 - 600 г филе от пъстърва
скилидка чесън
4 с.л. зехтин
няколко стръка розмарин

Начин на приготвяне:
1. Подсушете с хартиена салфетка филето от пъстърва и внимателно отделете с пинсета дребните кости. Нарежете на кубчета.
2. Минете чесъна през преса и смесете със зехтина. Полейте рибата и оставете да се маринова за 20 мин.
3. Използвайте стъковете розмарин за шишчета и нанижете парчетата риба. Сгответе на пара за 12 - 15 мин.

Диетологът Огнян Симеонов: Киснете ядките във вода

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X