Напишете дума/думи за търсене

Чипс от целина и лют шоколад - защо гурме културата стана толкова популярна?

Дълбоко грешите, ако смятате, че здравословният живот означава постоянни ограничения и изтощителни тренировки. Според една концепция, която тръгва от Франция, но набира все повече почитатели в цял свят, няма нищо по-полезно от удоволствието. Не е трудно човек да се запали по гурме културата – достатъчно е само да има вкус към истинските неща в живота.

Думата gourmet е от френски произход и означава буквално ценител, познавач на качествената храна и напитки. В по-широк смисъл обаче отпраща към цялостен начин на живот, който се концентрира върху щастието, разнообразието, насладата на мига и радостта от малките неща. Тънкостта е, че почитателите на гурмето целенасочено подбират само най-полезните продукти, приготвени по здравословни рецепти и поднесени на малки порции. Преобладават телешкото месо, рибата, морските дарове, зеленчуците и ядките, миниатюрните леки десерти с мед, нерафинирана кафява захар и плодове. Напълно липсват мазните и запържени храни, а алкохолът се консумира в малки дози, като се набляга на качеството и се отдава предпочитание на специалните реколти вино. Всичко се поднася с особено внимание към детайла и аранжировката, ястията и салатите се гарнират със зехтин, балсамов оцет и екзотични подправки.
Любителите на гурме културата отбелязват, че тенденцията към здравословен, но и изтънчен начин на живот в последно време е получила няколко разклонения – а вие сами може да си изберете кое от тях (а защо не и всичките) да следвате:

Нещо повече от еко
Стремежът да се консумират екологично чисти храни вече не означава просто подбор на продукти, но и по-глобална грижа за планетата. Идеята е, че ако се произвеждат повече органични продукти, това е добре за природата и в дългосрочен план.

Превенция вместо лечение
Когато глезим сетивата си разумно с подбрани продукти в неголеми количества, ние всъщност се грижим за имунитета си. Гурме културата адмирира храните с високо съдържание на витамини и минерали, които са вкусни и същевременно изграждат щит срещу инфекциите и ни пазят от заболявания.

Нетрадиционно поднасяне на познати неща
Чипс от целина или гурме пуканки – звучи хем познато, хем изискано. Това е целта: да се върнем към добре забравеното старо, като му придадем ново звучене. И включим куп полезни дребни добавки като джинджифил, ленено семе, кашу, босилек, розмарин...

Екзотични вкусове
Гуарана, агаве, куркума, лиций – едновременно екзотични и суперполезни. Основното правило е в менюто да се включват здравословни добавки, които освен здравословни, в повечето случаи са и изключително ароматни и вкусни и насищат до крайност сетивата ни.

Оксиморони
Доскоро не можехме да си представим лют шоколад. Или такъв с морска сол. Сега обаче съчетаването на противоположни вкусове е модерно. И, разбира се, полезно – тъй като дава разнообразие. А не на последно място, задоволява интереса ни към кулинарни приключения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X