Напишете дума/думи за търсене

5 успокояващи средства за вагинален сърбеж

Вагиналният сърбеж е неудобен и може да е резултат от инфекция,
промени в pH на влагалището или намаляване на нивата на естроген.

За щастие, има естествени средства, които могат да помогнат за успокояването му, като същевременно се борят с гъбичките и бактериите.
Повечето случаи на вагинален сърбеж могат да бъдат контролирани у дома, без да се търси медицинска помощ. Това е така, защото симптомът често се дължи на алергична реакция към силни химикали като гелове за вана, омекотители за тъкани, перилни препарати, кремове душ-гелове и др.

Въпреки това, ако сърбежът е причинен от хормонален дисбаланс или инфекции, тогава е най-добре да се консултирате с лекар, за да прецените дали може да са необходими други видове лечение.

Кои са петте естествени опции за справяне с този дискомфорт?

1. Ябълков оцет за вагинален сърбеж
Ябълковият оцет има антибактериални свойства, които могат да бъдат полезни при лечението на сърбеж и дразнене.

Киселинното pH на органичния ябълков оцет може да помогне за възстановяване на баланса на бактериалната флора на вагината.
Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, той може да помогне в борбата с някои бактерии, които предизвикват дразнене и сърбежни инфекции.

Добавете 2 супени лъжици нефилтриран ябълков оцет в чаша топла вода. Използвайте тази течност за измиване на външната страна на влагалището. Повторете лечението два пъти дневно в продължение на една седмица. По желание разредете една супена лъжица ябълков оцет в чаша топла вода и я консумирайте.

2. Вана с морска сол
Приготвянето на вана с морски соли може да послужи като лек за вагинален сърбеж и инфекции. Тази естествена съставка има антимикробни свойства, които помагат за спиране на растежа на патогенни бактерии.

Разредете една супена лъжица морска сол в чаша топла вода и я използвайте, за да измиете вагината си, когато почувствате дразнене.
Повтаряйте лечението 3 дни подред или докато почувствате облекчение.

3. Кефир
Тъй като съдържа голямо количество млечнокисели бактерии, кефирът може да помогне за възстановяване на променената вагинална флора.
Пробиотичните ферментирали продукти са отлични лекове за вагинален сърбеж и други неудобства, свързани с промени на вагиналното pH.
Благодарение на доброто си съдържание на бактерии, като Lactobacillus и Bifidus, насърчава елиминирането на гъбички, бактерии и други патогенни микроорганизми.

За да облекчите дискомфорта, накиснете тампон в кефир и го поставете във влагалището за един или два часа. Повтаряйте два пъти на ден, докато сърбежът изчезне. Ако той е външен, просто разтрийте малко кефир върху кожата около влагалището. Друг добър вариант е напитката да се консумира всеки ден в продължение на 2 седмици, за да се подсилят имунните функции.

4. Суров чесън
Суровите скилидки чесън съдържат активни вещества, които помагат в борбата с гъбичките и бактериите. Следователно, тяхното външно приложение може да помогне за контролиране на вагиналния сърбеж, нарушения на секрета и други признаци на вагинални инфекции.

Обелете и счукайте около 3 скилидки суров чесън. След това ги сложете в купа с гореща вода и ги оставете да починат. Накрая направете седяща вана за 5 минути. Нанасяйте преди лягане всеки ден в продължение на една седмица.

5. Масло от витамин Е
Понякога сърбежът се появява в резултат на вагинална сухота, така че витамин Е помага за повторно хидратиране на зоната.
Той е едно от най-добрите лекарства за вагинален сърбеж, причинен от сухота. Неговото масло може да помогне за смазване на областта и предотвратяване на сърбеж, парене и друг дискомфорт.

Нанесете капсула с витамин Е върху външните части на вагината. Масажирайте нежно и оставете да подейства, без да изплаквате. Повтаряйте приложението два пъти на ден, докато почувствате подобрение.

В допълнение към лекарствата за вагинален сърбеж, не забравяйте да:
• Поддържайте добра интимна хигиена, като миете с вода и неутрален сапун.
• Избягвайте ароматизирани продукти или такива, които могат да бъдат дразнещи.
• Носете бельо от памучни тъкани, за да предотвратите натрупване на влага и бактерии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X