Напишете дума/думи за търсене

9 признака, че пиенето ви разрушава вашето семейство

Алкохолът е депресант, той забавя мозъчната дейност, притъпява възприятията и преценката. Това означава, че уврежда мисленето и ни прави по-малко чувствителни към нуждите и желанията на околните.

Ако смятате, че е възможно да пиете твърде много и семейството ви да е силно засегнато от това, тогава трябва да проучите поведението си. Тази статия предоставя списък на признаците, които предполагат, че пиенето ви може да има вредно въздействие върху най-близките ви хора.
Преди да ги прочете, се опитайте да бъдете абсолютно честни със себе си.

Задайте си тези въпроси, за да определите дали пиенето ви евентуално вреди на семейството ви и дали имате алкохолна зависимост.

1. Семейството ви оплаква ли се, че няма достатъчно време с вас?
Може да прекарвате голяма част от времето си в бар, да пиете с приятели или пък да се наливате у дома, но във всеки един случай семейството ви не прекарва качествено време с вас, особено ако рядко сте трезви.


2. Давате ли обещания, които не успявате да изпълните?
Пиещите хора често са ненадеждни. Обикновено намеренията им са добри, просто алкохолът често е на първо място и добрите намерения се забравят.

3. Намалял ли е броят на гостите в дома ви?
Членовете на семейството може да се притесняват да поканят приятелите си в къщата, тъй като се страхуват, че ще се изложите заради алкохола.

4. Намаляха ли и поканите за партита?
Вашият приятелски кръг поразредили се като явление в живота ви? Откога не сте получавали покана за купон или гости?

5. Вашият партньор става ли все по-социално изолиран?
Рядко ли вижда приятели и роднини, които някога е виждал редовно, защото го е срам да ви видят в безпомощно алкохолно състояние?

6. Влошило ли се е здравето на вашата половинка?
Приема ли лекарства за тревожност или депресия? Дали е отслабнала или е наддала килограми значително? Изглежда ли по-стресирана и по-малко способна да се справи със ситуацията?

7. Вашите деца опитват ли се да ви избягват?
Или опитват ли се да ви накарат да спрете да пиете?

8. Влошават ли се оценките на децата ви?
Това може да се дължи на менталната им ангажираност с вашия алкохолен проблем? Нещо, което ги прави по-разсеяни и съответно влияе върху представянето им в училище.

9. Как са вашите финанси?
Влошили ли са се заедно с останалата част от живота ви?

Разбира се, човек може да обясни всички тези признаци с причини, различни от пиенето. Ако обаче някои от признаците присъстват в семейния ви живот, тогава трябва да погледнете към ефекта на чашката, пълна с алкохол. Очевидно колкото повече от тях присъстват, толкова по-вероятно е пиенето да е причината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X