Напишете дума/думи за търсене

Баница в три варианта с традиционен вкус

Независимо дали денят започва бавно и уютно или ни завърта в познатия ритъм на задачи и срещи, има един аромат, който може мигновено да върне усещането за дом, този на току-що изпечена баница.  Представяме ви три подбрани рецепти за баница, които да си приготвите покрай наближаващите празници, независимо дали търсите класика или нещо по-различно.

Класическа българска баница с яйца и сирене

Необходими продукти за тава Ø 28–30 см:

1 пакет кори за баница – 400 г

300 г сирене (краве или смесено)

4 яйца

200 г кисело мляко

60 мл олио или разтопено масло

1 ч.л. сода бикарбонат

50 мл газирана вода (по желание за пухкавост)

малко олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

Пригответе плънката. Разбийте яйцата в купа. Добавете киселото мляко и содата — оставете содата да „шупне".
Натрошете сиренето и го смесете с яйчната смес. Накрая добавете газираната вода.

Намажете тавата леко с олио. Вземете две кори, поставете ги в тавата и ги поръсете с малко олио. Разпределете 3–4 супени лъжици от плънката. Повтаряйте, докато корите свършат. Последната кора напръскайте с олио. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35–40 минути, докато придобие златист цвят.

Оставете баницата да постои 10–15 минути, покрита с кърпа, за да омекне.

Спаначена баница с извара и сирене (по-лека и зелена)

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница – 400 г

400 г пресен или замразен спанак

250 г извара

150 г сирене

3 яйца

80 мл олио или разтопено масло

1 глава лук (по желание)

сол и черен пипер на вкус

½ връзка копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Вземете спанак и ако е пресен, го измийте, нарежете и задушете за 3–4 минути в 1–2 с.л. олио. Ако е замразен, размразете и отцедете добре от водата. Може да добавите ситно нарязан лук за по-богат вкус.

В купа смесете спанака, изварата, натрошеното сирене и яйцата. Добавете черен пипер и копър.

Намажете тавата с малко олио. Поставяйте по една кора, намазвайте с мазнина и разпределяйте плънка през няколко слоя. Ако желаете по-сочна баница — слагайте плънка на всеки 1–2 листа.Печете на 180°C за 35–40 минути, докато повърхността стане златиста. Оставете да се задуши. Покрийте с кърпа за 5–10 минути.

Тиквеник с орехи и канела

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница – 400 г

600–700 г настъргана тиква

150–200 г захар (може и кафява)

120 мл олио или разтопено масло

100 г едро смлени орехи

1–2 ч.л. канела

1 ванилия

50 мл вода

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Подгответе тиквата. Задушете настърганата тиква в малко от мазнината, като добавите водата.Когато омекне, добавете захарта, канелата, ванилията и орехите. Разбъркайте.

За да оформим рулата, е необходимо върху две кори да намежем тънко мазнина и разпределете част от плънката. Навийте на руло.
Подредете рулата в тава — може да ги нареждате едно до друго или навити като охлюв.

Намажете готовите рула с останалата мазнина. Печете на 180°C за 35–45 минути, докато тиквеникът стане златист. Оставете го да изстине леко и поръсете с пудра захар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X