Напишете дума/думи за търсене

Ирина от Манджичките на Joliе: Сладоледът от сладки картофи се оказа страхотен (+рецепти)

Тя е поредният кулинарен блогър, който ни гостува и от когото може да почерпим чудни идеи за нашата трапеза. Само дето у Ирина има нещо повече от кулинарна страст и умения. У нея има великанска любов към храната и към живота, които дори през призмата на дигиталното общуване могат да стигнат до всекиго и да бъдат заразно вдъхновяващи. Ирина е само на 29 и живее в китно малко градче. Когато надникнете обаче в блога й, ще ви се стори, че това момиче обикаля света – събрала е рецепти от близо и далеч и с такъв заряд надгражда себе си, сякаш е на път наистина да покори неподозирани върхове. Тя е от онези млади българи, които в своя устрем и красива амбиция нямат време за мрънкане. Ще ви приласкаят с ароматна копривена каша, ще ви учудят със сладолед от сладки картофи и ще зарадват окото ви с елегантни фотографии. Няма нужда да ходите до Тетевен, за да ви се случи всичко това. Може просто да погостувате на блога й. Адресът е www.mandjichkitenajolie.blogspot.bg.

Разкажи за себе си и с какво се занимаваш извън кулинарията?

Животът ми извън кухнята е свързан също с храна. Завърших кулинарна паралелка, но не съм практикувала професионално. От 12 години съм продавач-консултант в семейната фирма за търговия с пресни плодове и зеленчуци. През целия ден съм заета. Работата не е никак лека и съчетава голямо познание за съхранение на продуктите, много хамалски труд и железни нерви за работа с хора. Хобито ми дава възможност да избягам от рутината на ежедневието в малкия град. Обичам да си бъда вкъщи и да гледам романтични филм. Фотографията също ме влече, предимно на храна.

Ти си много млад човек, кога се запали да готвиш?

Готвя, откакто се помня. Заради заетостта на родителите ни на мен и сестра ми ни се налагаше от много малки да си готвим. Често ние приготвяхме вечерята. От дете си имам голям апетит и не си падах по намазани филии, а обичах готвено. Първото нещо, което се научих и правех най-често, беше картофена манджа на фурна. Семпло, но много вкусно. Месех и содени питки. На 16 години загубих майка си и се наложи да стана домакиня още тийнейджърка. Никога обаче готвенето не ми е тежало. Единствено съжалявам, че нямам мамина тетрадка и не мога да възпроизведа вкуса на нейните ястия, които вече едва помня. Не съм живяла и с баби, за да се уча от тях.

Как се разви блогът ти от първия момент до днес?

Създадох „Манджичките на Joliе“ като фейсбук страница преди 6 години. Малко след това направих и блога, но не пишех там. Преди година реших да го превърна в местенцето, което винаги съм искала да имам и събрах всичките си налични рецепти. Започнах да обръщам повече внимание на това да представям по-интересни ястия с качествени снимки. Ако преди щраквах набързо всичко, което ям, то сега приготвям рецептите си специално за блога. Наред с това и навиците ми към по-здравословно хранене се промениха. Все повече се интересувам от непознати за мен продукти и вкусове. Искам да опитам повече подправки, които да се науча да прилагам в собствени рецепти. Залагам на чуждата кухня, защото ми е интересна, дава ми възможност да опозная света, без да пътувам.

Вълнуват ли те принципите на здравословното готвене и какво знаеш за тях?

Интересувам се непрекъснато. Не е нужно да се готвят само модерни суперхрани, за да бъде ястието здравословно обаче. Готвя разнообразно и минава доста време, преди да повторя дадено ястие. Рядко пържа, употребявам много зелении, ядем целогодишно пресни салати. Наскоро научих как се прави Гхи и това е много добър начин да използвам любим продукт, но преработен в домашни условия и превърнат в негова по-полезна алтернатива. Не се запасявам с много храна в хладилника, а пазарувам всеки ден. Изключение правят продуктите от сухия шкаф – ядки, семена, шоколад. Плодовете и зеленчуците са ми на разположение винаги.

Създаде ли рецепти, повлияни от общия тренд за здравословно хранене, и кои от тях се оказаха най-сполучливи?

Любопитството да хапна нещо ново е главният двигател за приготвянето на рецепти ми. Замислям се колко нездравословни са любимите десерти и търся все повече полезни заместители на сладкото. Тези с много пресни плодове са ми слабост. Харесвам таханите, ядковите пасти и масла. Лютият фъстъчен сос, който приготвям, е изключително интересен и приятен. Отглеждам си подправки на балкона. Без тях няма как да пресъздам традиционния вкус на дадено ястие. Една клонка босилек или розмарин моментално те пренася в друга страна. Брашното от лимец също ми става любимо.

Имаш ли предпочитана кухня - балканска, френска, или азиатска може би?

За мен нашата си е най-вкусна. Яхниите са ми любими, а не минава пролет, без да вкусим нашата копривена каша по тетевенски с много яйца, сухи чушки и сирене. Френската кухня ме привлича с нейното богатство на десерти. Не мога да им устоя и в блога си личи тяхното предимство. Обожавам супи, кишове, галети. Италия е не по-малко любима дестинация. Всички видове паста, класическото Тирамису и онези прости, но богати на вкус и аромат ястия са причината да обичам тази кухня. Има много неща,които искам да опитам,но трудното намиране на чужди продукти в малкия град не ми дава тази възможност.

Откривала ли си странно приложение на някой продукт или подправка?

Миналото лято приготвих сладолед от сладки картофи. Оказа се с толкова интересен вкус, че трудно някой би определил от какво е направен. Семки от пъпеш пък използвах за направата на млечна напитка, а канела - за подправка в лимонов сос за паста. Странни, но доста успешни попадения.

Имаш доста рецепти с френски макарони в блога. Какви са тънкостите в приготвянето на този деликатес?

В тези сладки бижута се влюбих преди година и съм ги приготвяла около 20 пъти. В тях ме привлича точно фактът, че невинаги се получават. Има голяма възможност за експерименти с тях откъм добавки. Тънкости има във всеки един момент на приготвянето им. Като се почне от качеството на продуктите, та до най-важната част – печенето. Белтъчно-бадемовото тесто нито трябва да е рядко, нито гъсто. Важна е влагата в помещението, а и е различна температурата за печене при всеки вид фурна. Правила съм макарони по няколко различни рецепти, с различни техники, и все още не съм убедена коя е най-добрата и сполучлива. Малко е на магия работата с тях :)

Каква е най-любимата закуска у вас?

Филийки с масло, домашен конфитюр от ягоди и сирене. Билковият чай е задължителен. Варени макарони със захар и сирене също са сред харесваните,макар да са доста вредни заради количеството захар,което използвам. :) Сладка баница,палачинки...закуските ни са предимно сладки.Жалко,че само в неделя можем да им се насладим.

А постните ястия, които умееш да приготвяш най-добре?

Богати на зеленчуци супи, огретени, лесните ястия като печени чушки с яйца или доматена манджа са тези, които най-много ни се ослаждат. Тиквички на чипс, пълнени или на мусака. Зрял боб с много девесил или яхния от зелен с прясна чубрица са манджи, които ще приготвям винаги. Открих, че комбинацията от грах и мента е много вкусна. На пюре или в паста са страхотни.

Шеф Манчев и шеф Шишков бяха на гости при теб миналата година. Какво им приготви и какви бяха техните реакции?

Исках да се представя възможно най-добре и това бяха най-напрегнатите ми две седмици. Постарах се да приготвя всичко, което имах като идея, за да представя продуктите си и извън бурканите. Имах само един час на разположение, преди да дойдат, и затова се наложи предната вечер да готвя 6 часа след работа. Реакцията още при вида на масата беше ,,Уауу“ от всички. Получих одобрение и след дегустацията. Приготвих свински ребра на фурна с конфитюр от люти чушки, бобена салата също с него и домашно сирене в неговата компания. За конфитюра от чесън избрах глазирани чеснови пилешки бутчета, задушени пресни картофи с конфитюра и мариновани печени чушки също с него. Без питка на българска трапеза не може и един сладкиш с рачел от тиква за десерт към третия продукт.

Кое е последното интересно нещо, което научи в кухнята?

За съществуването на кайсиево брашно. Купих си два пакета и нямам търпение да го вложа в нещо интересно и много вкусно. Очаквайте го! :)

Приятели, Ирина е номинирана в няколко категории за наградите на Блоговодител. Да я подкрепим, защото е много млада, защото е много ентусиазирана, защото е зареждаща и е слънчев пример за всички на нейната възраст!

Номинация в категория "Гозбите на баба" 

Номинация в категория "Бързо и вкусно" 

Номинация в категория "С аромат на ванилия" 

А сега да опитаме манджичките на Jolie...

Акула котлет с бяло вино

Необходими продукти:

4 бр. котлети от акула

1/2 бр. лимон

2 с.л. зехтин

черен пипер

сол

за глазиране:

4 с.л. зехтин

4 с.л. бяло вино

3 с.л. майонеза

1 ч.л. сушен девесил

1 с.л.лимонова кора, настъргана

за сервиране:

микс от италиански зелени салати

зехтин

сол

лимонова кора

резени лимони

Начин на приготвяне:

1 Поръсете котлетите със сол и черен пипер от двете страни. Залейте ги със сока от лимона.

2 Запържете ги от всяка страна за 1-2 мин в сгорещения зехтин.

3 Смесете продуктите за глазиране в купичка и ги разбъркайте добре. Излейте половината смес в малка тавичка и сложете отгоре рибата. Намажете котлетите отгоре с останалото количество.

4 Запечете ги в загрята фурна на 230 градуса за 7 мин.

5 Настържете отгоре лимонова кора и сервирайте със свежата салата и чаша бяло вино.

*Отстранете кожата преди консумация! Може да го направите и преди поднасяне или да приготвите котлети,които са без кожа.

Бадемови тарталети с франджипан и круши

необходими продукти:

1 голяма круша

3 с.л.бадемова паста

2 с.л. филирани бадеми .

2 с.л.бадемова пралина

1 с.л. пудра захар

за масленото тесто:

200 г брашно от лимец

50 г бадемово брашно

125 г студено масло на кубчета

2 с.л.пудра захар

1 бр. яйце

1 с.л. студена вода

1 бр. ванилия

за франджипана:

50 г краве масло,меко

50 г бадемово брашно

50 г пудра захар

1 бр. яйце

1 с.л. бадемов ликьор ,,Амарето“

1 щипка ол

начин на приготвяне:

1 Пригответе ронливо маслено тесто, като сипете в голяма купа двата вида брашно и маслото. Стрийте ги с пръсти до получаване на фини маслени трохи. Сипете захарта и разбъркайте. Добавете яйцето и водата. Омесете бързо тестото на топка.З авийте в домакинско фолио и оставете за 30 минути в хладилник.

2 Извадете тестото и го оставете да се отпусне. През това време пригответе крема франджипан. В купичка разбийте мекото масло със захарта и добавете яйцето. Отново ги разбъркайте. Може да работите с миксер, но и една вилица върши добра работа. Прибавете брашното, ликьора и солта.

3 Разточете тестото с дебелина 3-4 мм. Изрежете 6 кръга с големина по-голяма от диаметъра на формичките за тарталети. Покрийте ги с тестото като притискате добре към дъното и стените.Отстранете излишното.

4 Намажете дъното на всяка тарталета с бадемовата паста. Разпределете франджипана по равно. Той не трябва да стига до ръба на тестото, защото при печенето ще увеличи обема си и рискувате да се разтече отстрани.

5 Нарежете почистената круша на резени с дебелина 3 мм. Забодете леко по 3 или 4 от тях във франджипана с кората нагоре. Поръсете тарталетите с бадемова правила и филирани бадеми.

6 Печете ги в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване и стягане на франджипана. Щом ги разклатите леко и не се мърда кремът, значи са готови.

7 Извадете и оставете леко да се охладят. Отстранете ги внимателно от формичките, като ги обърнете в дланта си и леко разклатите. Поръсете с пудра захар.

*Бадемова пралина-Разтопете 200 г захар на средна температура в касерола с дебело дъно.Щом започне да се топи и да придобива карамелен цвят разклатете леко и изчакайте да се изгубят всички кристали. Отстранете от котлона и добавете 50 г сурови белени бадеми. Разбъркайте, за да се покрият добре с карамел и ги изсипете върху хартия за печене. Щом се охладят, ги смелете фино в кухненски робот. Добавете 4-5 сладките ,,Амарети“, и смелете отново всичко заедно.

*Бадемовата паста се продава в магазините за ядки и супер храни в разфасовки от най-често от 200 г.

*Останалото маслено тесто може да замразите или го нарежете на малки парчета. Подредете ги в тавичка с хартия за печене. Поръсете с бадемова пралина и изпечете на 180 градуса. Извадете и поръсете с пудра захар. Ето че набързо си приготвихте бадемови сладки от останалите продукти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X