Напишете дума/думи за търсене

Ирина от Манджичките на Joliе: Сладоледът от сладки картофи се оказа страхотен (+рецепти)

Френски макарони с шамфъстък и бял шоколад

необходими продукти:

белени сурови бадеми - 125 г

125 г пудра захар

90 г (3 бр.) белтъци

125 г кристална захар

лилава сладкарска боя на прах

за крема:

150 г крем от шамфъстък

100 мл сладкарска сметана

100 г бял шоколад, начупен на парченца

начин на приготвяне:

1 Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтиците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете поне час преди да започнете работа с тях.

2 Смелете фино бадемите и пудрата захар в кухненски робот. Ако желаете макароните ви да се получат много гладки (не е задължително), то е необходимо да пресеете сместа няколко пъти. При това положение ще е необходимо да завишите грамажа на продуктите с поне 20 г, за да може след пресяването те да останат точно 250 г .

3 В чиста и суха купа (най-добре метална) разбийте белтъците на пяна на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко кристалната захар. Добавете малко боя.

4 Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове. Не прекалявайте, защото иначе макароните ще станат сухи и чупливи. Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемите с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка.

5 Бъркането става по метода, наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртате и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичко и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането.

6 Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Шприцовайте кръгчета с големина около 3 см диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави или специални силиконови килимчета. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при допир. Времето зависи от влажността на помещението.

7 Печете макароните в загрята фурна по средата или отдолу за 15 минути на 150 градуса. Тук пак е от значение самата фурна. Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят напълно и отлепете внимателно от хартията.

8 Пригответе крема, като разтопите заедно сметаната и белия шоколад на водна баня. Добавете на части крема от шамфъстък, докато се смесят напълно и се получи гладъка у еднородна консистенция. Изсипете крема в пош с кръгъл накрайник. Щпицовайте от него в средата на половината черупки и слепете с останалите.

Оставете в хладилник за 24 часа. Извадете макароните на стайна температура поне 30 минути преди да им се насладите.

Спаначени фетучини с лимонов сос

необходими продукти:

200 г спаначени фетучини

150 мл сметана за готвене

50 г краве масло

1 ч.л. лимонова кора, настъргана

120 г орехови ядки

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. захар

черен пипер на вкус

сол на вкус

за сервиране:

1 шепа пресен бейби спанак

пресен лимонов сок

начин на приготвяне:

1 Сварете пастата в 2 л вряща подсолена вода според указанието на опаковката.

2 Малко преди да станат готови, счукайте ореховите ядки на дребно и ги смесете със захарта, канелата, черен пипер и сол на вкус.

3 Загрейте маслото в малък тиган и добавете сметаната. Щом закъкри, прибавете орехите и лимоновите корички. Разбъркайте и отсранете от котлона.

4 Отцедете готовите фетучини и ги добавете към соса. Разбъркайте, за да се покрият напълно и да се овкусят.

5 Разпределете в купички и сервирайте с бейби спанак и лимонов сок.

Печени сладки картофи с авокадо и Queso Fresco

необходими продукти:

2 бр. сладки картофи (батати)

1 бр. зряло авокадо

1/2 ч.ч. натрошено Queso Fresco (мексиканско прясно сирене) или мека фета (може и обикновено краве сирене)

2 с.л. орехови ядки или белено тиквено семе

2 с.л. конфитюр от люти чушки

1/2 бр. лимон

зехтин

черен пипер

морска сол

за салатата:

2 шепи рукола

1/2 бр. зелена круша

зърна нар

начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор. Измийте много добре сладките картофи и ги сложете по отделно върху парче алуминиево фолио. Поръсете с морска сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин. Завийте картофите добре с фолиото и ги сложете в малка тавичка. Печете за 1 час и 30 мин до пълното им омекване.

2 Разрежете авокадото на две по дължина и отстранете костилката. С помощта на лъжица изделете месестата част от кожата и го нарежете на кубчета. Полейте с прясно изцеден лимонов сок.

3 Запечете ядките в сух тиган за кратко, за да освободят ароматите и маслата си.

4 Готовите картофи сложете в чиния и ги разцепете внимателно по средата. Напълнете ги с авокадото, поръсете натрошеното Queso Fresco и ядките. Добавете отгоре конфитюра от люти чушки.

5 За салатата нарежете почистената от семките круша (обелете по желание) на тънки парчета. Смесете с руколата и зърната нар. Добавете я към порцията и полейте всичко със струйка зехтин и щедро количество лимонов сок. Овкусете с щипка морска сол.

Черешов сладкиш с бадеми и шоколад (веган)

необходими продукти:

2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно

1 ч.ч. ядкова пулпа от бадеми (остатъка при приготвянето на ядково мляко)

1 ч.ч. ядково прясно мляко от бадеми

1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло

1/2 ч.ч. олио Шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио)

4-5 капки есенция ром

ванилов екстракт

1 ч.л. канела

1 и 1/2 ч.ч. тръстикова кафява захар

100 г разтопен черен шоколад

1 и 1/2 ч.ч. пресни обезкостени череши

за декорация:

натурален шоколад + 1 с.л. олио

филирани бадеми

пресни череши

листа прясна мента

кокосови стърготини

начин на приготвяне:

1 Смесете в купа брашното, ядковата пулпа, захарта, канелата, есенцията ром и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре, за да се смесят напълно. Добавете млякото,маслото,олиото и шоколада. Отново объркайте всички съставки. Накрая прибавете черешите.

2 Изсипете сместа във форма с диаметър 26 см., която предварително сте намаслили или покрили с хартия за печене.

3 Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Времето е относително, затова проеярете с клечка за зъби, щом се стегне напълно по повърхността.

4 Охладете напълно и отстранете от формата. Преместете в поднос.

5 Декорирайте сладкиша с растопен на водана баня черен шоколад, към който сте добавили олио за повече блясък. Полейте целия сладкиш. По края посипете филирани бадеми, а в центъра - кокосови стърготини. Поставете тук-там пресни череши и листенца мента.

Фенел дофиноаз

необходими продукти:

450 г картофи, средни

1 бр. фенел, голяма глава

2 скилидки чесън

150 мл пълномаслено прясно мляко

200 мл сметана за готвене

3 с.л. пармезан, настърган

1 щипка черен пипер

сол

начин на приготвяне:

1 Обелете картофите и ги нарежете на филийки. Нарежете бялата част на фенела също на тънко, а листата заделете.Обелете чесъна и го нарежете на ситно.

2 Загрейте фурната на 180°С. Сложете картофите, фенела и чесъна в дълбок тиган с незапелващо покритие. Сипете млякото и сметаната, подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете под капак да къкри за 10 минути, като разбъркате по средата на времето.

3 Пресипете сместа в намаслена тавичка, или я разпределете в 4 купички за суфле. Поръсете отгоре пармезана. Печете за около 30 минути, докато картофите омекнат напълно при пробождане и ястието стане златисто.

Преди сервиране поръсете с нарязани листа фенел.

Не пропускайте да потърсите другите великолепни идеи на Ирина на адрес www.mandjichkitenajolie.blogspot.bg. Тя е само на 24 – представете си още колко има да ни изненадва вкусно!

За още срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X