Напишете дума/думи за търсене

Растения, които ще ароматизират дома ви

Какво по-хубаво от истинско ухание на природа у дома? Някои растения ухаят прекрасно и внасят тази нотка на свежест и истинска зелена природа във вашата стая. Ето кои са.

Лавандула


Ботаническо име: Lavandula

Ако искате стайно растение, което да издава успокояваща и релаксираща миризма, тогава лавандулата трябва да бъде вашият избор. Тъй като растението обича слънце, дръжте го на слънчева светлина поне 4-5 часа на ден. Въпреки това лавандулата обикновено се справя и като растение на открито. Поливайте само когато горният слой на почвата изсъхне.

Орхидеи

Ботаническо наименование: Orchidaceae

С толкова много цветове и сортове, от които можете да избирате, орхидеите са едни от най-добрите ароматни стайни растения. Различните сортове имат различни аромати – някои напомнят лимонова трева, други – уханието на роза.

Гардения

Ботаническо наименование: Gardenia jasminoides

Гарденията има красиви, подобни на рози, кремави цветове с интензивен и съблазнителен аромат. Растението се справя добре в кисела почва и се нуждае от поне 6-8 часа слънчева светлина дневно, така че ги дръжте близо до слънчев прозорец.

Цитруси

Можете да отгледате всеки цитрус на закрито, за да се насладите на аромата на лимони. С бeли цветчета, съчетани със сладки малки плодове, това растение може да бъде освежител за целия ви дом. Дръжте го близо до слънчев прозорец, тъй като изисква ежедневно 6-8 часа слънчева светлина.

Пасифлора

Ботаническо наименование: Passiflora

Пасифлората има цветове с форма на звезда, които го отличават от гроздовете. Също така е доста популярен със своя мек и земен аромат. Тъй като те са бързорастящи, засадете ги най-добре в дълбоки саксии. Нуждаят се от здрава опора като решетка за изкачване.

Маточина

Ботаническо име: Melissa officinalis

Свежият мирис на лимонов балсам е най-добрата билка, която да имате в кухнята си, близо до прозореца. Въздухът, идващ през прозорците, ще гарантира, че неговият лимонов аромат се разпределя равномерно из стаята.

Тубероза

Ботаническо наименование: Polianthes tuberosa

Тъй като това е тропическо растение, поставете го на място, което получава пряка слънчева светлина като прозорец с южно или източно изложение. Восъчните цветове на туберозата произвеждат силен сладникав аромат, който съвпада с фантастичния външен вид на растението. Дайте му щедро слънчева светлина.

Розмарин

Ботаническо наименование: Rosmarinus officinalis

С атрактивна иглеста листа, розмаринът изглежда прекрасно като стайно растение. Има цитрусов, тревист аромат. Отглеждайте тази билка на място, което има 4-5 часа пряка слънчева светлина на ден. Той не само ще ароматизира страхотно вашата кухня, но и вашите ястия. Добавете го към месо, риба, пиле, картофи.

Портокалов жасмин

Ботаническо име: Murraya paniculata

Известен още като сатенено дърво, портокаловият жасмин произвежда сладък, подобен на портокал аромат от своите цветове. Този лесен за отглеждане компактен вечнозелен храст е едно от най-добрите ароматни стайни растения за офиси и домове.

Миниатюрна роза

Можете да отглеждате рози на балкона си или на място, което получава достатъчно количество слънчева светлина. С красиви цветове с дебели и кадифени венчелистчета, розата ще блести в дома ви в разнообразни цветове.

Мента

Ботаническо име: Mentha

Ако обичате аромата на пресни билки, а децата ви подскачат от кеф при вида на лимонада с мента, задължително трябва да имате мента у дома. Тя не е трудна за гледане, а ще ви се отблагодари със свежест и във въздуха, и в летните ви питиета.

Жасмин

Ботаническо наименование: Jasminum polyanthum

Известен с екзотичния си аромат, жасминът спокойно расте в саксии, стига да го държите близо до слънчево място. Можете също така да изберете жълт звезден жасмин, ако искате супер интензивен аромат. Този аромат също помага за облекчаване на умората и стреса.

Лимонена трева

Ботаническо наименование: Cymbopogon

Лимонена трева е фантастична билка със силен цитрусов аромат. Отличителният му вкус на лимон също има различни приложения в кухнята. И е репелент срещу комари.

С този трик цветята растат дълго

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X