Напишете дума/думи за търсене

Семейни вярвания, които ни дърпат назад и правят нещастни

В ума ви гъмжи от много ограничаващи и ирационални вярвания, които сте наследили от другите. Става дума за психологически запис, който напълно налага вето върху потенциала ви.
Може да не сте наясно с това, но има някои семейни вярвания, които може да ви спъват. Те са като невидим чувал, който влачите на гърба си. Те се състоят от команди и съобщения, загнездени в ума ви още от дете. Освен това те ви пречат да растете. Деактивирането им обаче не е лесна задача.
Пихологическото ви благосъстояние зависи до голяма степен от способността ви да се премахнете от всички ирационални и ограничаващи мисли.

„Ти си единственият човек, който мисли с ума си! Ти си силата и авторитета в твоя свят.”
-Луиз Хей-

Семейни вярвания, които ви ограничават
Голяма част от това, което мислите, се основава на убеждения, които не сте филтрирали.
1. Няма да се справиш добре, никой в семейството не е такъв. По-добре дори да не се опитваш
Ако умът ви е бил парче обработваема земя, някои семейни вярвания биха били като плевели, които трябва да бъдат премахнати. Да се сравняват и обезсилват децата просто защото в определен момент те не изглеждат особено компетентни в нещо е твърде честа грешка.

2. Не вярвай на другите
Родителите често предават измерението на недоверие на децата си. Страховете и предразсъдъците са склонни да се предават от едно поколение на друго. Едно от най-често срещаните от тези наследствени вярвания е нежеланието да се вярва на другите. Това е така, защото според родителите ви в един момент те винаги ще ви предадат.

3. Семейството винаги е на първо място
Естествено, семейството е важен стълб в живота на всеки. Това обаче не трябва да се разглежда като абсолютна истина. Понякога съществуват обстоятелства, които оправдават отдалечаването от семейството.

4. Никой никога няма да те обича
"Никой никога няма да те обича такъв, какъвто си", „Погледни се, ако не започнеш да се грижиш повече за външния си вид, никой никога няма да те хареса“... Има много хора, които носят със себе си този изкривен образ на себе си. Това се дължи на всички негативни послания, които са получили в детството и юношеството си.

5. Животът е труден, задоволи се с това, което ти е дадено
Наистина е вярно, че животът не е разходка в парка. Това е пътешествие, изпълнено с непредвидени събития. Не трябва обаче да ги оставяте да се откажете, преди дори да сте започнали. Освен това никога не е добра идея просто да приемете, че дори не трябва да опитвате определени неща и просто трябва да се задоволите с това, което имате. Това изобщо не е полезно за вашето личностно израстване.

Семейните вярвания често ви карат да останете в зоната си на комфорт. Защото оспорването на това, което ви е казано, включва смелост, както и изправяне пред много от вашите умствени схеми.

6. Нямаш талант, така че не мечтай за невъзможното
„Не мечтай, слез от облаците и спри да живееш във въздушни кули.. Нямаш талант, така че спри да се излагаш.”

Много възрастни имат подрязани крила от изключително ранна възраст. Това е така, защото им е казано, че това, за което мечтаят, е безнадеждно.

7. Спри да се оплакваш, трябва да си силен в този живот
„Не плачи, спри да се оплакваш, спри да изглеждаш толкова нещастен... Животът е тежък. Просто трябва да се примириш с това!”.
Тези семейни вярвания, които сте чували от дете, могат да имат сериозни последици.

Задължението винаги да си силен и да можеш да правиш всичко е в основата на психологическото страдание. Никога не забравяйте, че имате право да бъдете уязвими, да се оплаквате, да плачете и да се чувствате разстроени, ако ви боли. Освен това не забравяйте да деактивирате всички тези видове вредни идеи от ума си и ще намерите щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X