Напишете дума/думи за търсене

Забавена еякулация: симптоми и причини

Сексуалните дисфункции са промени в нормалното сексуално поведение. Те могат да повлияят на различните етапи на сексуалния акт - желание, възбуда, оргазъм и решителност. Някои от тези разстройства изпитват и двата пола. От други обаче страдат изключително от жени или мъже. Един такъв случай, присъщ само за мъжете, е забавената еякулация (известна още като анеякулация).

Забавената еякулация е дисфункция, която засяга между четири до десет процента от мъжете. Тя се диагностицира, когато мъж изпитва затруднения при еякулация, след като е преминал през нормална фаза на възбуда по време на полов акт. С други думи, въпреки че е възбуден, еякулацията се забавя или изобщо не се случва.

Симптоми на забавена еякулация
Основният симптом на забавена еякулация е отсъствието или забавянето на еякулацията. При някои мъже еякулацията може да настъпи след 20 или 30 минути сексуална стимулация. В други случаи това изобщо не се случва.

Причини
Зад забавената еякулация може да има една или повече причини. Те обикновено се групират във физически, психологически или поведенчески фактори.

Физически причини
• Хормонални промени. Те могат да променят процеса на сексуална възбуда и нейното разрешаване.
• Нервни нарушения. Това е особено важно по отношение на сензорния вход в гръбначния мозък. Това може да се дължи на заболявания като множествена склероза или диабет.
• Консумация на вещества и лекарства. Наркотици като антидепресанти, анксиолитици или вещества като кокаин намаляват сексуалното желание и отговор. В тези случаи сексуалната дисфункция може да се развие с течение на времето.

Психологически причини
• Тревожност за твърде бързо свършване и изпълнение. Обръщането на твърде много внимание на еволюцията на възбуда, ерекция, оргазъм и изпълнение може да попречи на мъжа да се наслаждава. От своя страна, това повишено безпокойство може да действа като фактор за поддържане и влошаване на проблема.
• Липса на доверие и страх от интимност. Преминаването през негативни преживявания или незадоволителни срещи може да повлияе на способността на мъжа да се наслаждава и да се занимава със секс.
• Стресът е един от най-лошите врагове на удоволствието. Това води до напрежение на тялото, разсейване, безпокойство и нетърпение.
• Конфликти със сексуалното желание. Страдащият може да има някои вътрешни конфликти по отношение на сексуалната идентичност или ориентация. Или може да притежават негативни убеждения, свързани със сексуалността.
• Проблеми във взаимоотношенията. Емоционалните отношения с партньор също влияят върху развитието на сексуалната активност. Ако липсва привличане към партньора или дори чувство на негодувание или презрение.
• Страх от бременност. Загрижеността за риска от бременност може да накара мъжа, съзнателно или несъзнателно, да забави момента на еякулация.

Поведенчески причини
• Честата и рутинна мастурбация може да причини намалена сексуална възбуда, особено при секс с партньор.
• Забавянето на еякулацията като стратегия. Много мъже смятат, че доброволното забавяне на еякулацията е добро за сексуалния акт. Това е така, защото удължава сексуалната среща, която според тях доставя повече удоволствие. Въпреки това, ако го правите многократно, може да имате проблеми с еякулацията по-късно.
• Интензивна и прекалено енергична мастурбация. След това те намират проникващия секс за проблемен, защото не могат да достигнат същите нива на възбуда.
• В прекомерна консумация на порнография.

Проблем, който обикновено може да бъде решен
Без съмнение забавената еякулация е сексуална дисфункция, която може да причини много мъки и безпокойство. Въпреки това, ако страдащият потърси психологическа помощ, шансът за успешно лечение е голям.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X