Напишете дума/думи за търсене

Когато на детето е възложена ролята на жертва от раждането

В определени случаи детето става жертва в семейството. Това се случва, когато родителите имат затруднения при изграждането на нормална комуникация. Те не изразяват желанията си директно, оплакват се, не зачитат личните граници на детето, обезценяват усилията му, крещят. Могат ли тези детски травми да бъдат излекувани?

В тази връзка членовете на такова нефункционално семейство почти винаги изпитват трудности при изграждането на здравословна комуникация: те очакват другият да отгатне желанията им и да действа в съответствие с тях. Те никога не говорят директно за своите нужди, а само намекват, оплакват се, обвиняват. Техният свят е доминиран от песимизъм или подценяване на опасността; те са убедени, че другият трябва да бъде контролиран от техните капризи, безцеремонни са спрямо границите на другите. Те не са в състояние да изкажат мислите си, за да не наранят човек. Постоянно сравняват, обезценяват; емоционално затворени, дистанцирани или прекалено натрапчиви в тяхната нужда от внимание са; честите крясъци и физическо насилие не са им чужди.

В такива семейства много се говори за дълг, повече се манипулира чувството за вина с пълна липса на зачитане на индивида и неговите интереси. Родителите очакват от детето си да бъде алтруистично спрямо тях, но самите те се държат изключително егоистично. Казват, че правят всичко за доброто на детето, но то не се чувства щастливо и обичано.

В едно нефункционално семейство привързаността е болезнена или изобщо не се формира. детето през цялото време трябва да се справя с предателството, когато родителите не държат на обещанията си.
Когато майка и баща се мразят, детето им действа като гръмоотвод, върху който гневът и омразата на двете страни падат.

Случва се, че майката или бащата виждат в детето недолюбваните черти на свекърва или свекърва и не могат да отделят детето от своите проекции, измествайки неприязънта си към него като най-сигурния, зависим обект
Една самотна майка може да обвинява детето за неуспешния си живот, превръщайки го в изкупителна жертва.

Докато детето не е в близки отношения с никой друг освен с родителите си, такова поведение му се струва нормално, но някъде дълбоко в себе си изпитва неприязън.

Когато създава близки отношения с някого, който се отнася с уважение, любов, топлина (когато вижда прояви на любов от съпруг / съпруга или когато дава любов на детето си), контрастът любов / неприязън става очевиден.

В периода на това осъзнаване или преодоляване на детска травма отношенията с родителите могат да се влошат. Човек разбира, че вече не зависи от родителите си както преди, той се разединява с образа на контролирано дете, той започва да обича себе си повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X