Напишете дума/думи за търсене

Чавела Варгас – любимата на Фрида Кало

Чавела Варгас е една от най-влиятелните певици в историята на мексиканската музика. Нейният хрупкав глас и емоциите, които влага във всяка своя интерпретация, са ценно наследство за историята на музиката като цяло.
Стилът на Чавела Варгас е различен от всеки друг изпълнител от нейния жанр. Изпълнението й на „Piensa en mi“ за филма Tacones Lejanos я прави популярна по целия свят.

Една от любопитните факти, свързани с нея, е, че името й не е нито Чавела, нито е родена в Мексико . Нейното име е Мария Исабел Анита Кармен де Хесус Варгас Лисано. Тя е родена в малък град, наречен Сан Хоакин де Флорес, в провинцията на Ередия, Коста Рика. Приписва й се популярната фраза: ?Los mexicanos nacemos donde nos da la rechingada gana! (Ние, мексиканците, се раждаме, където искаме да се родим “).

„Не заслужавам повече, отколкото имам. Затова ме наричат милионер, защото имам всичко, което желая, без да имам пари, и това е прекрасно. ”
-Чавела Варгас-

Тя започва музикалната си кариера сравнително късно, на 30 години. Гласът й, който очарова публиката, наподобява пиян мъж . Освен това тя е известна и със своя музикален минимализъм, тъй като пее без никакъв друг музикален акомпанимент освен с китара.

Детството на Чавела Варгас
Родена е на 17 април 1919 г. в Коста Рика. Детството й е доста тъжно. Нейното семейство било твърде религиозно и заради това разбиранията в него изобилствали от предразсъдъци. Тя не била като другите момичета, не се вписвала в представите на обществото – нещо, заради което нейните родители се срамували от нея. Те дори я молили да се крие в другата стая, когато имали гости.

Когато майка й и баща й се развеждат, никой от тях не иска да се грижи за странното младо момиче. Затова тя отива да живее при леля си и чичо си и малко след това се разболява от полиомиелит.

Чавела започва да пее на осемгодишна възраст и продължава да го прави до деня, в който умира.

Дошло й до гуша от липсата на любов в живота си, тя заминава за Мексико на 17-годишна възраст. Започна да пее в нощни клубове, по-късно признава, че се е чувствала „като травестит“, когато обувала високи токчета и слагала грим.

По-късно се подстрига и започна да носи панталони, рядко срещано модно явление при жените по онова време. На сцената неизменно е с пончо и с револвер на колана - главно, за да не оставя никакво съмнение относно личността, която се опита да пресъздаде.

Нейното влияние върху мексиканската музика
Хосе Алфредо Хименес - най -влиятелният мексикански композитор и изпълнител, обичал нейното сценично присъствие. Те стават приятели и партньори. Чавела обикаля из страната с него няколко пъти.

По това време тя се запознава с Фрида Кало, с която имат любовна афера.
Смъртта на Хосе Алфредо Хименес я опустошава и тя намира утеха в алкохола. Тя с оттегля от сцената и основно разчита на приятели и познати за подслон и храна. Двама от нейните по-близки хора й помогат да излезе от депресията. След това тя получава предложение да работи в Испания - другата страна, която смяташе за свой дом.

Краят на живота й
Чавела започна нов етап от живота си в Испания, където е успешна и щастлива. Нейният промоутър става режисьорът Педро Алмодовар. Той споделя, че песните й го разплакват още преди да я срещне лично. Стават близки приятели още от първата си среща. Той дори използва няколко нейни песни във филмите си.

Испания дава нова проекция за живота и кариерата на Чавела Варгас и тя изгражда много добри приятелства там. Хоакин Сабина, споменатият Алмодовар и Мигел Босе.
Веднъж в годината нечеря с Габриел Гарсия Маркес, езависимо къде се намират по света.
Чавела скача с парашут на 80-годишна възраст и продължава да изнася концерти до 90. Тя почива на 94 години в любимото си Мексико, след мъчително пътуване до Испания, в което на практика се сбогува с всички.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X