Напишете дума/думи за търсене

Психически силните родители не правят тези неща

Психически силните родители се характеризират с това, че са най -добре подготвени за родителския процес.
Те знаят как да регулират емоциите си, да управляват правилно мислите си и да се държат продуктивно, дори когато изглежда, че децата им искат да ги подлудят.

Начинът за установяване на добри навици и изграждане на умствена сила е да избягвате следните грешки и да не изпадате в лоши навици.

Не съжалявайте себе си
Психически силните родители не попадат в капана на мисълта, че децата им се опитват да ги накажат или наранят или че са несправедливи към тях. Всъщност те знаят, че самосъжалението само забавя решаването на истински проблем.

Решението не е да се оплаквате и да се правите на жертва, а да установите ефективни правила за дисциплина и да ги спазвате на всяка цена.

Психически силните родители са инициативни при решаването на проблеми. Освен това те не губят време за съжаления. Това е така, защото знаят, че заслужават по -добро.

Не бягайте от отговорност
Изключително лесно е да обвинявате за проблеми и неудобни чувства едно дете, защото ви дразни или се държи лошо. Вместо да обвиняват децата си, психически силните родители запазват личната си сила и поемат отговорност за емоциите и поведението си.
Психически силните родители признават, че всеки път, когато се включат в борба за власт или загубят лидерската си позиция, те ефективно дават на децата си повече власт. Следователно те запазват позицията си, за да доминират в ситуацията, като контролират емоциите си.

Не пренебрегвайте промените
Докато децата растат и се развиват, техните нагласи и поведение се променят, както и отношенията им с родителите. Много родители обаче не приемат тези промени. Това особено важи, когато осъзнаят, че децата им не са или не искат да бъдат такива, каквито мама и татко биха искали, а искат да изберат свой собствен път.


Не се опитвайте да контролирате децата си

Контролът над деца е трудна и безполезна задача. Защото колкото повече са потиснати, толкова повече се възползват от това. Вместо да контролират децата си, психически силните родители се опитват да влияят, а не да манипулират. За да направят това, те им помагат да развият умения и им дават необходимите инструменти, за да успеят във всички области на живота си.
Психически силните родители са наясно, че възпитанието не се основава на налагане на критерии и стриктно спазване на правила, които често не са оправдани или обяснения. Отнася се до развитието на силно самочувствие и научаването на уменията за управление на емоциите и вземане на решения.

Не се опитвайте да угодите на другите
Психически силните родители не се интересуват от това, което другите казват. Нито се опитват да задоволят очакванията на околните, дори ако това би могло да означава да бъдат маркирани като строги или старомодни. Те не се поддават на натиск от други родители или други възрастни, които не разбират начина им на поведение.

Психически силните родители са наясно с целите, стратегиите и домашния си ред. Ясен им е и начинът, по който искат да възпитават децата си. Това включва да ги учат да уважават решенията на другите, както и техните собствени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X