Напишете дума/думи за търсене

Правилно ли е да правим забележки на чужди деца

Разбира се, че „правилно“ и „неправилно“ са относителни понятия, когато става въпрос за неточна „наука“ като тази на човешката душа и взаимоотношенията. Особено когато става въпрос за деца, относителността придобива още по-устойчив характер.

Ако попитате психолог дали е разумно да правите забележка на чуждо дете, вероятно ще ви отговорят, че зависи от ситуацията.

Ако детето застрашава с нещо живота и здравето си, както и тези на децата около него, а очевидно родителите му не го виждат или не реагират по някакви причина, тогава трябва да се намесите. Това е спешна и наложителна ситуация. Нека отново бъде внимателно, за да не стреснете хлапето, но също така и с обяснение защо не бива да прави това, което прави.

Ако детето прави нещо, което по някакъв начин ощетява вашето или друго дете, а родителите му не реагират, най-правилно е първо да се обърнете към тях. Ако те все още не реагират, има един хитър начин да „кажете“ все пак на детето какво мислите. Говорете на вашето дете, така че чуждото да ви чува. Кажете му, че не искате никога то да прави така, както постъпва другото дете. Да, това е манипулативно, но в същото време е част от възпитанието на собственото ви отроче. Няма нужда да бъдете груби и в никакъв случай не обиждайте. Квалификации като „Никога не дърпай играчките на другите деца, както прави този нахалник“ са недопустими. Може вместо това да кажете на детето си: „Това, което той/тя прави, не е хубаво. Радвам се, че ти никога не дърпаш толкова грубо играчките на децата на площадката и че си внимателен към тях. Вероятно той/тя е ядосан на нещо и затова постъпва така с теб, но съм сигурна, че сега ще спре и може дори да станете приятели. Ако това се случи, му/ѝ кажи, че не ти е било никак приятно и не е било никак красиво да се държи така с теб.“

Всъщност на въпроса дали е окей да правите забележка на чуждо дете, можете много лесно да си отговорите, като си зададете един огледален въпрос: Съгласна ли съм чужди хора да правят забележка на моето дете?

Сами разбирате, че има ситуации, в които бихте били благодарни това да се случва, както и други, когато изобщо няма да ви е приятно. Така че действайте според случая и с уважение към другото човешко същество.

Защо е опасно да избухваме пред детето?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X