Напишете дума/думи за търсене

Защо някои хора се радват на болката?

Някои хора се радват на болката. Те могат да ядат безобразно гореща и пикантна храна, да спортуват, докато не се изтощят, или да си направят татуировки и пиърсинг на необичайни места. Има и такива, които се радват на садистично-мазохистичните сексуални практики. Има ли обаче нещо различно за тези, които се наслаждават на вида дейности, които включват болка по един или друг начин?

Хора, които се радват на болка
Има хора, които се радват на болка и които не биха могли да живеят без коктейла от невротрансмитери, което това чувство поражда. Някои хора, когато ядат пикантни храни, изпитват същото усещане, както при секс, спорт или при приемането на наркотици.
Болката при определени обстоятелства действа като усилвател на положителните усещания.

Болка и удоволствие - две изключително близки усещания
Защо болката понякога действа като посредник за удоволствие? Това е любопитна реалност.
Държавният университет в Охайо провежда изследване, за да разбере ефектите на ацетаминофен - аналгетично лекарство, което намалява физическата болка. Учените откриват, че тези, които често използват това лекарство, не реагират положително.

На практика тяхната реактивност е притъпена. Понякога някои преживявания на болка впоследствие засилват чувството за благополучие.
Има няколко отговора защо някои хора се радват на болка.

• Първият е, защото често след преживяване на болка, системата за възнаграждение на мозъка се активира. ТСетете се за триатлонни състезания в Ironman – те могат да поставят човешкото тяло в състояние на голямо физическо страдание. Въпреки това обичайно е участниците да почувстват голям прилив на ендорфини и серотонин след края на състезанието.
• Второ, болката, която по-късно може да се превърне в удоволствие, е болка, която контролирате. Знаете откъде идва, не ви причинява мъка и може да я спрете, когато пожелаете. Това се случва със сексуалната практика на садо-мазохизъм. Участниците се договарят какво да правят и докъде да стигнат.

Болката като механизъм за учене
Има хора, които се радват на болка и не са непременно мазохисти.
Болката е най -добрият механизъм за учене . Например знаете как да извадите тавата от фурната, без да се изгорите, защото след няколко неприятни преживявания разбирате какво може и какво не може да докоснете безопасно.

Децата също така откриват как да взаимодействат със света чрез опити и грешки и болезнени преживявания, като падания. По същество болката е многоизмерна психофизична реалност, присъща и необходима на всяко живо същество.

Хора, които се радват на болка: начин на живот
Въпреки че може да сте озадачени от хора, които се радват на болка, вероятно сте изпитвали подобни ситуации по някакъв начин. Например след дълга, изтощителна разходка може да се поглезите със смути, бира или сладолед. Наслаждавате се на тези награди много по-интензивно от обикновено. Нещо повече, създавате по-интензивни спомени.
Същото се случва след ситуации, които пораждат страх или безпокойство. Например изпит или медицински преглед. След тези преживявания сте склонни да си дадете положителна подкрепа, под формата на награда като специална вечеря или известно време за себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X