Напишете дума/думи за търсене

7 храни, които никога не трябва да ядем на празен стомах

Може би невинаги е правилно да ядем това, което ни се иска. Първото нещо, което хапваме сутрин, определя хода на деня. А някои храни могат да причинят хаос в червата, ако се консумират на празен стомах. Според специалистите не само трябва да съобразим какво ядем на закуска, ами е добре да го правим поне два часа, след като се събудим.

1. Пикантна храна

Яденето на подправки и лют червен пипер на празен стомах може да раздразни стомашната лигавица, което може да доведе до киселинни реакции и спазми. Тези храни имат остър характер и могат да причинят лошо храносмилане. Така че, ако сте решили да хапвате шкембе чорба на закуска с лют червен пипер, "подложете" си преди това с нещо друго и не прекалявайте с лютото.

2. Сладки храни и напитки

Въпреки че повечето от нас си мислят, че е здравословно да започнат деня си с чаша фреш, това не е съвсем вярно. Плодовият сок на гладно може да натовари допълнително панкреаса, който все още се събужда след дълги часове почивка. Тъй като стомахът е празен, захарта под формата на фруктоза в плодовете може да причини претоварване на черния дроб. Преработената захар е още по-лоша, затова избягвайте десерти за закуска или прекалено сладки смутита.

3. Газирани напитки

Газираните напитки са вредни за здравето ни независимо от времето, в което се консумират, но те са още по-лоши, когато се взимат на празен стомах, тъй като газираните киселини се смесват със стомашните киселини, причинявайки различни здравословни проблеми като гадене и газове. Стомахът ви отделя киселина, за да подпомогне храносмилането ви и ако няма храна в корема, просто въвеждате допълнителна киселина в храносмилателната система, което може да доведе до стомашни спазми или болка.

4. Студени напитки

Сигурно сте чували, че е най-добре да започнете деня с топла вода и мед, но въпреки това много от нас се поддават на изкушението да изпият чаша студено мляко или студен чай вместо това. Пиенето на ледени напитки на празен стомах може да увреди лигавицата ви и да забави храносмилането ви през деня.

5. Цитрусови плодове

Плодовете са много полезни, ако се консумират в точното време. Яденето на цитрусови плодове на празен стомах може да увеличи производството на киселина. Освен това твърде многото фибри и фруктоза в плодовете също могат да забавят храносмилателната ви система, ако се ядат на празен стомах. Особено трябва да избягвате хапването на плодове с жилави влакна като портокали рано сутрин.

6. Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци или салата може да не са най-доброто нещо за ядене на празен стомах. Те са пълни с груби влакна, което може да ви натовари допълнително. Те също могат да причинят метеоризъм (газове) и коремна болка, когато се ядат на празен стомах.

7. Кафе

Започването на деня с чаша кафе е много често срещана практика. Изглежда, че това е лесен начин да се отървете от сънливостта, но пиенето на кафе на гладно може да доведе до киселинност. То стимулира отделянето на солна киселина в храносмилателната система, което причинява гастрит при някои хора.

8 неща, които не трябва да правим на празен стомах

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X