Напишете дума/думи за търсене

Какви фактори влияят върху привързаността при осиновените деца?

Всички осиновени деца преминават през определени преживявания през първите няколко години от живота си, които могат да усложнят развитието им - преживявания, с които другите деца не трябва да се справят.
Тези преживявания могат да доведат до тревожно поведение при осиновените деца. Някои са прекалено зависими от родителите си, докато други стават емоционално дистанцирани.


Какви са променливите, които влияят върху стиловете на привързаност при осиновените деца?

Осиновените деца често преминават през трудни за тяхната възраст ситуации, преди да заживеят с новото си семейство. Някои от тези ситуации играят значителна роля в развитието на привързаността.
Малчуганите са по-малко склонни да развият сигурна привързаност към своите осиновители, ако са преживели малтретиране или пренебрегване в родното си семейство, сиропиталище или приемно семейство.

В първите няколко години от живота си децата се нуждаят от възрастни около себе си, които ще реагират ефективно на техните нужди от подкрепа и близост. Ако полагащият грижи игнорира детето или реагира агресивно, то ще стане недоверчиво и уплашено от човека, който би трябвало да го накара да се чувства в безопасност, което ще повлияе на бъдещите им отношения.

Същото се случва, когато хлапетата са институционализирани за дълго време. Днес съществуват много политики за предотвратяване на малтретиране на деца в сиропиталищата. Това обаче не означава, че те могат да задоволят многото си емоционални и психологически нужди, толкова критични на ранна възраст. Това има пряк ефект върху привързаността при осиновените деца.

Дори когато се грижат физически добре за изоставените деца, често има само един настойник, който се грижи за много от тях. Заради това възпитателият има проблеми да се грижи емоционално адекватно за тях.

Какво могат да направят осиновителите, за да насърчат сигурна привързаност?
Докато осиновителите нямат контрол върху тези ранни преживявания, могат ли да направят нещо, за да осигурят правилното социално и емоционално развитие на децата си? Разбира се. Поведението и личността на родителите играят фундаментална роля в развитието на привързаността.
Сред променливите, които насърчават сигурна привързаност при осиновените деца, са:

• емоционална стабилност
• стрес толерантност
• гъвкавост
• подходящ израз на привързаност

С други думи, осиновителите трябва да са зрели и сами да имат сигурни стилове на привързаност. По този начин те могат да учат децата си със собствения си пример.

Осиновителите също трябва да разполагат с ресурси, за да се справят с трудностите, да регулират положително своите негативни емоции и да поискат помощ, когато имат нужда от нея. Когато искат помощ, те никога не трябва да се чувстват като по-лоши родители заради това. Откритостта да искат помощ показва на децата си колко е важно да управляват емоциите си.

Това също ще им помогне да разберат и да се свържат с приемането им. Това е толкова важно, защото много осиновени деца се чувстват виновни, маловажни и изоставени. Ако могат да променят своята гледна точка, те ще развият по-сигурни привързаности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X