Напишете дума/думи за търсене

Опасно ли е ухапването от хамстер?

Хамстерите са очарователни, но се нуждаят от известно търпение, докато се адаптират към хората. Докато това се случи, може да получите няколко захапвания.
Защо хамстерите хапят?
Представете си, че гигант е бръкнал през прозореца на къщата ви и се е опитал да ви грабне. Освен това си представете, че имате лошо зрение и всичко се свежда до огромни петна и странни миризми, когато нещо ви грабва и ви вдига във въздуха. Какво бихте направили?

Вероятно същото като хамстера: ще се биете и атакувате, за да се опитате да се освободите. Основната причина да бъдем ухапани от хамстер е, че го плашим. Има обаче и други причини, които трябва да имате предвид:

• Миризма на ръцете: Ако те миришат на храна, хамстерът може да ви ухапе, защото мисли, че сте нещо за ядене.
• В размножителния си период е и е по-агресивен поради хормонални промени.
• Събуждате го, което му причинява стрес.
• Той все още се адаптира към околната среда и е стресиран.


Опасно ли е ухапването от хамстер?
По-скоро не.

Ако ви ухапе, докато го държите в ръцете си
• Не го тръскайте, защото ще се вкопчи още повече със зъбите си, за да избегне падането, така че болката ще бъде още по-силна.
• Ако хамстерът падне, вероятно ще се нарани, така че не излагайте живота му на опасност с ухапване.

В тези случаи ще трябва да изтърпите болката известно време и да го отведете в клетката му. Ако не е пуснал захапката дотогава, опитайте се да го успокоите, докато не разбере, че се е върнал в убежището си. За нула време ще си намери скривалище.

Хапе, когато бръкнете в клетката
Хамстерът може също да реши да защити дома си, когато бръкнете в него. Това обикновено се случва, когато социализацията не е приключила и животното все още ви вижда като онзи гигантски непознат, който се протяга през прозореца.

Стъпките, които трябва да следвате, са същите като в предишния раздел: не стискайте ръката си и се опитайте да го успокоите, докато не отпусне челюстта.

Какво да направите след ухапване от хамстер
Раните, причинени от такъв малък гризач, никога не са сериозни или дълбоки. Обикновено ще бъде достатъчно просто да ги дезинфекцирате добре и да ги покриете с превръзка (понякога може просто да ги оставите да заздравеят и на въздух). Въпреки това, в зависимост от произхода на животното, може да се препоръча посещение при лекар.

Някои заболявания са заразни между тези гризачи и хората, като лимфоцитен хориоменингит, тетанус или туларемия. Би било изключително рядко да се заразите с едно от тях чрез ухапване от хамстер, но в случаите, когато това се случи на улицата, докато се опитате да спасите изоставен гризач, вероятността се увеличава.

Винаги помнете, че хамстерът е по-уплашен от вас. Той не е избрал да е ваш любимец, нито да се роди в клетка, нито да бъде изоставен, ако така е попаднал в ръцете ви. Социализацията с тези животни може да бъде бавна в зависимост от случая, така че единственият валиден метод е да ги накарате да разберат, че не сте заплаха за живота им. Ще ви трябва само малко търпение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X