Напишете дума/думи за търсене

Емоционалното изнудване - как вреди на децата?

Емоционалният изнудване е стратегия, която много родители използват, когато отглеждат децата си. Те използват вина, страх, сплашване, заплахи, за да накарат децата си да правят каквото искат. Истината е, че много родители не осъзнават последствията, които това може да има върху наследниците им.

Изнудването също е нещо, което децата могат да научат чрез „пример“ от родителите си.

Реалността е, че това е нещо, което децата научават у дома. Когато родителите казват неща като: „Ако нямаш добри оценки, няма да те обичам повече“, „Ако си палав, няма да получиш подаръци от Дядо Коледа“ или
„Ако не подреждаш стаята си, няма да ти купим повече играчки”.

„Има само два сигурни начина да накарате хората да правят това, което искате. Или слагаш желязна ръкавица и ги принуждаваш, или им казваш, че Бог иска те да го направят.”
Реймънд Коури

Защо прибягваме до изнудване?
Защото това може да ни върне контрола, когато не знаем как да го получим по друг начин или как да накараме децата да се подчиняват, без да протестират. Контролът не е синоним на възпитание. Казването на децата ни какво да правят, как да го направят и заплашването, ако не го направят незабавно, намалява капацитета им за вземане на решения до минимум. Това създава благоприятна почва за тях да бъдат или прекалено зависими, или много непокорни в бъдеще.
Използването на емоционален изнудване при децата може да бъде най-лошото средство за нашата несигурност като родители. Това е и един от най-лошите начини да се „защитим“ от въпросите на детето си.

"Ако в процеса на комуникация се използват лъжи или измами, ще има манипулация, която може да бъде взаимна."
Алберт Жакард

Какво произвежда емоционалното изнудване у децата?
Емоционалното изнудване на деца е форма на манипулация, която не им оставя избор. Те ще се подчинят... вероятно. Но не след дълго тази стратегия ще спре да бъде ефективна и вероятно те ще я използват и срещу родителите, които им показват как да я прилагат.
Освен това това може да създаде негодувание, което те може да не могат да обяснят, но което ще расте с течение на времето.

Доста често хората прилагат емоционално изнудване на деца, за да получат признаци на привързаност. По ирония на съдбата обаче, ако наистина има любов в тази връзка, тогава този подход всъщност ще намали тази обич.

„Любовта идва, когато манипулацията спре. Това се случва, когато мислите повече за другия човек, отколкото за реакциите му към вас, и се осмелявате да се разкриете напълно. Това идва, когато се осмелите да бъдете уязвими. "
Джойс Брадърс

Защо изнудването не работи
През повечето време изнудването не работи, защото използва заплахи, които не се проследяват нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Никой родител няма да спре да обича детето си само защото то не подрежда стаята си. Психолозите са доказали, че тези видове заплахи не траят много дълго и имат много тъжен резултат.
С този вид изнудване детето никога няма да научи истинската причина, поради която трябва да поддържа стаята си чиста. Никога няма да научи, че като има подредена стая, ще може да намери неща в нея. То никога няма да научи защо е важно да си мие зъбите, въпреки че понякога не му се иска. Най-вероятният резултат е, че когато изнудването спре или престане да има някакъв ефект, добрите навици или поведение, които искаме децата да придобият, също ще изчезнат.

„Възпитанието е да помогнеш на детето да превърне неговите способности в реалност.“
Ерик Фром

Какви са алтернативите на емоционалния изнудване?
Ако искаме децата ни да правят нещо, особено когато са много малки, най-добре е да им помогнем или да ги придружим, вместо да даваме заповеди от дивана. За по-големите деца най-добрият инструмент, с който разполагаме, е нашият пример. Ако искаме те да правят това, което искаме, тогава трябва да им дадем нещо положително, което да имитират.
Важността на обсъждането на нещата с детето

Също така е важно да обсъдите нещата с тях, да им предложите опции и да изслушате какво имат да кажат. Когато искаме те да направят нещо, първо трябва да се запитаме дали ги караме заради техните нужди или заради нашите. Ако това се дължи на нашите нужди, тогава трябва да предложим алтернативи.

Когато спрем да използваме изнудване, когато отглеждаме децата си, е по-вероятно те да изберат определени начини за поведение сами. Начини, които наистина са от полза за тях и за хората около тях. Ако им позволим да покажат своята интелигентност, те ще имат възможност да бъдат интелигентни.

Те ще растат, за да станат по-автономни, ще имат по-добро самочувствие и ще научат стойността на усилията и работата.

„Не се опитвайте да предпазите детето си от житейските трудности, а по-скоро го научете да ги преодолява.”
Луи Пастьор

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X