Напишете дума/думи за търсене

Мудита - чиста радост заради другите

Мудита е вид чиста, девствена радост, която не е опетнена от его или завист. Това означава да се чувстваш щастлив за щастието на другите.
Мудита е термин, който има своите корени в санскрит и определя радостта, която изпитвате от блаженството и щастието на другите. Тази красива дума не съществува в западния свят.

Мудита е основна добродетел в будизма, който предлага вид медитация, насочена към насърчаване на това състояние на ума. Всъщност оценяването на благосъстоянието на хората около вас е добродетел и основен принцип на съвместното съществуване. Това включва освобождаване от смущаващи емоции като завист, алчност, негодувание и този тих дискомфорт, който сте склонни да изпитваме, когато виждаме другите, които се справят по-добре от нас.

Мудита, обикновено превеждана като алтруистична радост, е включена във „възвишените състояния“ на будизма (Брахмавихарас). Те определят поредица от практики, които надхвърлят медитацията, стремят се да популяризират в човешкото същество начин на живот, начин на действие и дори морален кодекс.


Четирите възвишени състояния
Мудита е едно от четирите възвишени състояния на будизма. Това са практики, които се култивират чрез медитация и рецитации, но ни приканват да направим дълбока емоционална и поведенческа промяна.
Не е достатъчно просто да разберем какво е мудита. Трябва да я въплътим, да я почувстваме, да я направим своя и да упражняваме и другите три възвишени състояния. Те са:

• Любовта или доброта (метта) - практикуване на вид обич, без привързаности, но силна по смисъл, откритост и толерантност. Приема другите такива, каквито са, благодарение на вашата привързаност към тях, без да е необходимо да ги контролира.
• Състрадание (каруна). Състраданието в будизма е разбирането, че всички ние заслужаваме да бъдем свободни от страдания. Това означава да може да присъстваш на другите по щедър начин.
• Алтруистичната радост (мудита) определя способността да се радваш на изобилието на другите. Да може да посредничиш за благосъстоянието на другите, като се освободиш от завист и его.
• Равнодушие (упекса) е добродетелта, която обединява другите три. Това предполага да знаете как да водите хармоничен живот без привързаности, в който да интегрирате всички споменати по-горе добродетели.

Мудита и шаденфройде
В немския език се използва дума, която определя точно обратното на мудита: шаденфройде. Този термин се отнася до удовлетворението, което някои хора изпитват, когато видят, че животът се отнася зле към околните.

Коренът на шаденфройде е завистта, за разлика от мудита, което е чувство, подхранвано от алтруистична радост. Будизмът твърди, че по определен начин всички сме родени благородни, но понякога социокултурният контекст ни заразява с его, завист, негодувание и т.н.

Не забравяйте, че сте напълно способни да се радвате на щастието на другите и дори да го насърчавате. Защото алтруизмът се връща към нас самите. Усещането за благосъстоянието на другите е акт на благородство, доброта и любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X