Напишете дума/думи за търсене

Доктор П: Мъжът, който обърка жена си с шапка

Случаят с доктор П влезе в историята като един от най-странните случаи в неврологията в света. Това е перфектен пример за странните начини, по които мозъкът понякога може да спре да функционира правилно.

"Като цяло човешкият мозък е най-сложният обект, познат във Вселената - познат за себе си."
ЕО Уилсън

Вероятно приемате за даденост, че може да се огледате и да разпознаете стола като стол или вратата като врата. Всъщност вие приемате това като прости и естествени процеси. Вероятно обаче не осъзнавате сложната мрежа от връзки в мозъка, които участват в тези очевидно прости дейности. Истината е, че те са сложни мозъчни функции. Случаят с доктор П е чудесно напомняне за това.

Любопитният случай на д -р П.
Технически погледнато, случаят с д-р П се отнася до проблем с възприятието, известен като визуална агнозия. Това състояние означава, че страдащият изпитва проблеми при идентифицирането на определени обекти или визуални стимули.

Известният невролог Оливър Сакс публикува книга, озаглавена: „Мъжът, който обърка жена си с шапка”.

Оливър Сакс пише в творбата си, че доктор П е бил негов пациент. Талантлив музикант, който постига слава като певец. След успешна кариера той се оттегля от очите на обществеността и се посвещава на преподаването на музика. Тогава започват странните епизоди.
Имало моменти, когато забелязвал, че някои ученици го поздравят, но той не ги разпознава. Сякаш ги няма. Когато обаче разговаряли помежду си, той ги разпознавал. С други думи, той идентифицирал хората по гласовете, а не по външния им вид.

С течение на времето нещата се влошили. Д-р П не само не разпознавал лицата на учениците си, но виждал лица там, където нямало такива. Веднъж дори погалил пожарен кран, мислейки, че е гърбът на негов познат. Полудявал ли?

Случайна диагноза
Доктор П бил щастлив и весел човек. Никой не вярвал, че има нещо нередно с него. Хората около него си мислели, че той просто се шегува, защото имам брилянтно чувство за хумор.

Освен това самият доктор П не намерил нищо странно в неспособността си да схване реалността. Всъщност той осъзнал това случайно.
Случило се три години след първите симптоми. Той се разболял и бил диагностициран с диабет. Лекарите го посъветвали да посети офталмолог поради риска диабетът да увреди зрението му. Специалистът му направи няколко теста.

Въпреки че нямал никакви зрителни проблеми, очният лекар открил някои проблеми с визуалните области на мозъка му. Препоръчали му консултация с невролог и така доктор П се запознал с Оливър Сакс. Той не могъл да разбере какъв е проблемът, но забелязал, че има нещо странно в неговия пациент.

Той объркал жена си с шапка
Сакс помолил пациента си да погледне корица на едно списание. Върху нея имало снимка на пясъчна дюна. Доктор П твърдял, че снимката е на река и че има хора, седнали под чадъри. Той споменал и други неща, които не били на кадъра. В края на сесията, на която присъствала и съпругата му, той хванал главата й сякаш е шапка и се опита да я вдигне, за да си я сложи главата.

Неврологът се заинтересувал от случая на доктор П и започнал да го посещава у дома му. Сакс показал на пациента си ръкавица и го попита лкакво е това. Той описал как изглежда ръкавицата, но не можел да каже какво представлява.

Сакс стига до заключението, че доктор П не е в състояние да разпознае лица, което е известно като просопагнозия. Нещо, от което страда и Брад Пит.  Той обаче също не можел да разпознае собствените си ограничения, известни като анозогнозия. С две думи, страдал от визуална агнозия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X