Напишете дума/думи за търсене

Най-големите грешки при зазимяване на мушкатата

Дойде време да приберем мушкатата, които ни радваха с щедрите си цветове цяло лято. Как да ги съхраните правилно до другата година и да се погрижите за тях, така че отново да цъфнат силни и цветни? Има някои основни правила, които редовно се пренебрегват.

Внимавайте с поливането

Мушкатата обичат влагата, но запомнете - това важи само за периода на лятото, когато те ежедневно са изложени на високи температури и слънчева светлина. Приберете ги на тавана, в мазето или на стълбите, и спрете да ги поливате. Правилото е - веднъж седмично умерено поливане. Не се притеснявайте, че в началото листата им ще пожълтеят и ще има много изсъхнали клонки. Растението се готви за зимен сън и това е нормално, това не означава, че то умира. Оставете го сухо и поливайте само веднъж седмично максимум. Някои растения имат нужда от още по-рядко поливане - например веднъж месечно.

Причината това да е много важно е, че температурите са ниски, влажността е висока и кореновата система ще започне да гние, ако вие поливате твърде много. 

Почиствайте ги редовно

Както казахме, ще има изсъхнали клонки и листа, а може да се появят ларви на насекоми. Почиствайте редовно растенията. Това, че изглеждат "заспиващи", не означава, че нямат нужда от грижи. Сухите листа и цветове може да предизвикат гниене, а насекомите, които може да се завъдят в този период, може да унищожат корените. 

Не подхранвайте

Това е друга грешка, която се прави от много собственици на мушката. Няма нужда да подхранвате почвата на вашите цветя през зимата, защото целта не е те да цъфтят сега. Напролет ще я обновите или направо ще я смените и тогава ще започнете отново да наторявате.

Капризите на мушкатото

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X