Напишете дума/думи за търсене

Какво казва нашият ред на раждане в семейството за нас

Знаете ли, че вашият ред на раждане в семейството ви може пряко да повлияе на вашата личност и дори да я оформя до голяма степен?
Някои изследователи смятат, че редът на раждане е толкова важен, колкото и полът, и почти толкова важен, колкото генетиката.

С две думи, отново на тепиха излизат възпитанието срещу природата. Всеизвестно е, че няма две деца, които се възпитават по един и същи начин от едни и същи родители. Защо? Защото родителите са различни с всяко от децата си и две деца никога не играят една и съща роля. Например, ако вие сте дете, което се грижи за околните, тогава тази роля е заета и вашият брат или сестра ще избере друга роля в семейството.

Личност по ред на раждане: Постигащият, Миротворецът и Душата на купона

Докато най-голямото дете е програмирано за постижения и успехи, средното дете е възпитано да бъде разбиращо и помирително, а най-малкото търси внимание.

В резултат на това редът на раждане е мощна променлива в разгръщането на вашата личност.

Първото дете: Постигащият
Ключови личностни черти: отговорен, лидер, перфекционист, силна нужда от одобрение от отговорни хора, силно мотивираност за успех
Най-голямото дете вероятно ще има повече общо с другите първородни, отколкото със собствените си братя и сестри. Тъй като е имало толкова много контрол и внимание от родителите си, които са такива за първи път, то е свръхотговорно, надеждно, добре възпитано, внимателно и е по-миниатюрната версия на собствените си родители.

Ако сте първородно дете, вие вероятно сте успешен човек, който търси одобрение, доминира и е перфекционистът, който изразходва целия кислород в стаята. Може би сте избрали лидерска кариера като право, медицина или като главен изпълнителен директор.

Като миниродител се опитвате да доминирате над братята и сестрите си. Проблемът е, че когато бебе номер две пристигне, вие също ще изпитате чувство на загуба. Като загубите мястото си на семейния трон, вие също губите специалното място, което заема сингулярността. Цялото внимание, което е било изключително за вас, сега трябва да бъде споделено с новопристигналия член на семейството.


Средното дете: Миротворецът
Ключови черти на личността: потаен, несигурен, находчив, независим, избира компромис пред конфликта, посредник, приспособим, непокорен
Ако сте средно дете, вие вероятно сте разбиращи, кооперативни и гъвкави, но съревнователни. Загрижени сте за справедливостта. Като средно дете вероятно ще изберете интимен кръг от приятели, които да представляват вашето разширено семейство. Именно тук ще откриете вниманието, което вероятно липсва във вашето родно семейство.

Като средно дете получавате най-малко внимание от семейството и в резултат това приятелите са вашата компенсация.
Въпреки че често процъфтявате, вие се озовавате във властови кариери, които ви позволяват да използвате уменията си за водене на преговори и да получите това твърде необходимо внимание за вас.

Вие и по-големият ви брат или сестра никога няма да се отличите в едно и също нещо. Личностната черта, която ви определя като средно дете, ще бъде противоположна на тази на най-големия и най-малкия ви брат или сестра. Но тези прекрасни социални умения, които сте научили като средно дете – водене на преговори и навигация в семейната структура – могат да ви подготвят за предприемаческа роля на голяма сцена.

Най-малкото дете: Душата на купона
Основни личностни черти: разглезен, защитен до безпомощност, манипулативен, финансово безотговорен, общителен, екстроверт, социален

Ако сте най-малкото от децата на родителите си, те вече са уверени в ролята си на полагащи грижи и затова са по-снизходителни и не е задължително да обръщат внимание на всяко ваше движение или важен етап, както са правили с по-големите ви братя и сестри. Това ви позволява да съблазнявате тълпата с чар и симпатия.

Като най-малко дете вие имате повече свобода от другите братя и сестри и в известен смисъл сте по-независими. Вие също имате много общо с най-големия си брат или сестра, тъй като и двамата сте били накарани да се чувствате специални. Вашият обхват на влияние се простира в цялото семейство, което ви подкрепя както емоционално, така и физически.
Следователно, вие изпитвате усещане за място и сигурност.

Най-малките деца често намират кариера в развлекателния бизнес като актьори, комици, писатели, режисьори... Освен това стават добри лекари и учители.

Тъй като родителите ви са били по-спокойни и снизходителни, вие очаквате да имате свободата да следвате собствения си път в творчески стил. И като бебето в семейството, вие сте носили по-малко отговорност и следователно не привличате отговорни преживявания.

Самотният вълк: Единственото дете
Основни личностни черти: чувствителен към критика, удобно се усеща с възрастните, отговорен, уверен, доста подобен на първородните деца.
Ако сте единствено дете, израствате заобиколен от възрастни и следователно сте по-вербални и често по-зрели. Това позволява печалби в интелигентността, които надвишават други разлики в реда на раждане.

След като сте прекарали толкова много време сами, вие сте изобретателни, креативни и уверени в своята независимост. Ако сте единствено дете, всъщност имате много общо с тези, които са първородни, както и с тези, които са най-младите в семействата си.

Родители, познайте детето си
В крайна сметка, за родителите е важно да познават детето си. Още по-важно от реда на раждане е създаването на среда, която е положителна, безопасна, здравословна и стимулираща. Като разберете личността и темперамента на вашето конкретно дете, може да организирате средата му, за да му дадете възможност да разгърне пълния си потенциал.

Разбирането и знанието, че първородното дете се чувства много отговорно, ви позволява да облекчите натоварването му, а признаването, че бебето в семейството е в по-снизходителна среда, може да ви помогне да бъдете по-усърдни в дисциплинирането му.

На децата трябва да бъде позволено да намерят съдбата си, каквато и да е ролята им в семейството. Като родител най-важната ви работа е да подкрепяте тяхното индивидуално пътуване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X