Напишете дума/думи за търсене

Погонофилия – вие страдате ли от това?

Намирате ли мъжките бради за неустоими?
По-привлекателни ли са господата с лицево окосмение от останалите? Може би не за всеки, но със сигурност са за тези със състоянието, известно като погонофилия. Този термин се отнася до силното привличане, което някои хора изпитват към мъже с бради.
В някои случаи може да се превърне в нещо като фетиш.

Изглежда, че брадите могат да бъдат свързани с желани характеристики, които повишават сексуалната привлекателност на мъжа.

Модата непрекъснато се променя и от време на време се появяват нови тенденции. Един от най-новите е стилът «дървосекач» сред мъжете. Постоянно се натъкваме на снимки на знаменитости в интернет, облечени в карирани ризи с ботуши, якета и зимни шапки. Но особеността, която се откроява най-много, се намира върху лицата им. Гъсти бради, които могат да бъдат дълги или подстригани.

Както е известно, има хора, които изпитват особено влечение към мъжете с бради. Според някои проучвания има специфични биологични и психологически причини за чувството на привличане към брадите.

Причини за погонофилия
През 2013 г. психолозите Диксън и Брукс провеждат проучване, за да оценят ролята на окосмяването по лицето за мъжката привлекателност. За тази цел изследователите показали на жени снимки на мъже, които са или гладко избръснати, леко или силно наболи или с гъсти бради. След това те анализирали преценките, които жените направили за качествата на тези момчета.

Учените стигнали до заключението, че жените смятат мъжете с обилни бради за по-привлекателни.

Дългите бради се свързват с повишена способност за отглеждане на деца. Въз основа на това те стигнали до заключението, че брадите играят важна роля във възприемането на мъжествеността и физическата привлекателност.

Други изследвания обаче показват, че брадите не увеличават директно физическата привлекателност, а по-скоро показват социалния статус. В това конкретно проучване и мъжете, и жените от две различни етнически групи смятат, че брадите са признак на по-висок социален статус (Dixson and Vasey, 2012).

Брадата и нейната връзка със здравето

Погонофилията може да бъде свързана не само с наличието на окосмяване по лицето, но и с други фактори. Въз основа на това, което знаем за мъжката физиология, различни променливи участват в растежа на брадата. Едната е тестостеронът, чиито нива се повишават значително в ранните етапи на пубертета.

От друга страна, здравата кожа благоприятства гъста брада. Хранителен режим с ниско съдържание на мазнини и редовните упражнения също подобряват растежа на космите по лицето. Освен това генетичното наследство може да допринесе за това.

Следователно бихме могли да предположим, че брадата е характеристика, която прави порасналите младежи по-привлекателни.
С други думи, хората може да имат възприятието, че мъжът с брада е по-здрав и следователно по-привлекателен.

По същия начин идеята, че брадата е свързана с по-висок статус, изглежда води началото си от нашата еволюционна история. Брадата е била атрибут, първоначално свързан с агресивността. Поради тази причина тя благоприятства конкуренцията и размножаването.

Как да разберете дали имате погонофилия?

Трябва да уточним, че просто смятането на мъж с брада за привлекателен не е синоним на погонофилия. Този термин се използва, когато говорим за привличане с доста подчертан интензитет. Дотолкова, че може да доведе до някои от следните прояви:
• Пулсът се ускорява при вида на мъж с брада.
• Изпитвате значително увеличаване на чувствата на сексуално желание.
• Потите се.
• Отхвърлянето на мъже без брада е автоматично.

Това обаче не е психично състояние, признато от никоя научна институция. По-скоро това е сравнително скорошен феномен, който се свързва с определени тенденции в мъжката мода.

Погонофобия, другата страна на погонофилията
Точно както някои хора изпитват специално привличане към брадите, има и такива, които изразяват силно отхвърляне. Това поведение е известно като погонофобия, форма на страх или интензивно отблъскване към брадите.

Подобно на други фобии, погонофобията е остра проява на тревожност, в този случай свързана с брада. Всъщност това е ирационален страх и отхвърляне, чиято степен може да варира значително.

И накрая, въпреки че погонофилията не е патологично състояние, това е любопитно поведение, което подчертава някои интересни аспекти от това да бъдеш човек. Към днешна дата не са съобщени случаи, при които влечението към брадата предизвиква някакви неудобни чувства или симптоми. Въпреки това човешкият ум е сложен и удивителен, така че все още не може да изключим идеята за такава проява в близко бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X